Podle ošetřovatelky zvířat Libuše Neveri by prasata domácí skončila po pobytu pod širým nebem s úžehem. „Mají ráda teplo, a když si lehnou na přímé sluníčko, už tam zůstanou, nechodí se chladit do stínu," vysvětluje ošetřovatelka.

Následky tropického počasí by přitom u březích prasnic mohly vést až ke zmetání, tedy potracení selátek, a u kanců 
k neplodnosti.

Ve stálé teplotě ve chlévech, kde je příjemný chládek, je prasatům domácím dobře. Selátka ze dvou vrhů, která v současné době v zelčínském parku mají, si dokonce ráda zalézají za teplem do zařízení podobným inkubátorům. „V chladném prostředí by strádala," říká o selátkách Libuše Neveri.

Vietnamská prasata jsou jiná, ve venkovním výběhu mohou zůstat, protože se před ostrým sluníčkem dokážou schovat. Podle ředitelky zelčínského zooparku Pavlíny Havlasové jde o zvířata věnovaná chovatelkou z vesnice na Kokořínsku, která s ní bydlela přímo v kuchyni domu.

Prase domácí Bedřich své ošetřovatelky, mezi které patří i Michaela Makovská, poslouchá skoro na slovo. Stačí říct sedni.

Vietnamská prasátka stejně jako pštrosi emu mají za horkého počasí ráda i ráchání ve vodě. Ostatním zvířatům ochlazují ošetřovatelky výběhy vodou z hadice.

„Pštrosy poléváme vodou 
z hadice nebo kbelíků, když se udělá ve výběhu velká louže, sednou si do ní a libují si. Je to stejné jako u kachen," vypráví o odpoledních koupelích pštrosů emu ošetřovatelka. U vietnamských prasátek musí sledovat, jestli o vodu stojí. „Vůbec nejsou hloupá, když chtějí polévat, jdou ke korýtku, někdy si do něho i lehnou a čekají," dodává Libuše Neveri.

Včera ráno s ošetřovatelkou Michaelou Makovskou krouhaly pro zvířata čerstvé zelené kopřivy, které dostává většina zvířat. „Krmení ve vedrech děláme odlehčené, méně kalorické, aby bylo lépe stravitelné. Například šrotu jen trošku a zbytek nahradíme rýží," říká o letním menu zvířat Libuše Neveri. 

CIRKUSOVÉ LÉTOv Zooparku v Zelčíně
sobota 8. srpna od 14 hodin

soutěže pro děti a žonglérské představení

návštěvníci si vyzkoušejí žonglování nebo chůzi po laně

každý může přijít v masce, děti čeká i malování na obličej

cirkusové dílničky, kde si děti vyrobí například malý papírový cirkus z papíru nebo papírovou masku klauna

Vedle domácích nebo vietnamských prasat a pštrosů emu se mohou návštěvníci v zelčínském zooparku setkat také s koňmi, kamerunskými kozami, romanovskými ovcemi, slepicemi s kohoutem, kachnami, králíky, morčátky, králíky i fretkami. A s opičkami. S makaky. „Děti bývají nadšené spíš z malých prasátek než z opiček. A samozřejmě i z jízd na fjordských koních nebo ponících," vypráví ředitelka Pavlína Havlasová.

Děti baví i kamerunské kozy, které mohou navštívit přímo ve výběhu. A nemusejí jít s prázdnou, stačí koupit v místním automatu za pár korun granule.
Místní hospůdka s venkovním posezením je otevřená od deseti hodin, děti s rodiči ale mohou do zooparku zamířit už v sedm hodin, kdy se jeho brány otevírají.