Podle ošetřovatelky zvířat Libuše Nevery by prasata domácí skončila po pobytu pod širým nebem s úžehem. „Mají ráda teplo, a když si lehnou na přímé sluníčko, už tam zůstanou, nechodí se chladit do stínu,“ vysvětluje ošetřovatelka.

Následky tropického počasí by přitom u březích prasnic mohly vést až ke zmetání, tedy potracení selátek, a u kanců k neplodnosti.

Ve stálé teplotě ve chlévech, kde je příjemný chládek, je prasatům dobře. Obzvlášť kanec Bedřich, který váží téměř čtyři metráky, se má dobře. Čtyřletý kanec je takový mazel, že na svých zádech povozí i ošetřovatelčina syna Vojtu.

Vietnamská prasata jsou jiná, ve venkovním výběhu mohou zůstat, protože se před ostrým sluníčkem dokážou schovat.

Ilustrační foto
Kameny na kolejích mohly u Nelahozevsi vykolejit vlak



Podle vedoucího zooparku Zelčín Romana Friedla mají ošetřovatelé v péči něco kolem dvaceti druhů zvířat. K tomu asi pětadvacet koní.

Vietnamská prasátka, stejně jako emu hnědý, mají za horkého počasí ráda i ráchání ve vodě. „Emáci jsou stejní jako sloni, ti by pod sprchou mohli stát pořád,“ vysvětluje vedoucí parku. Ostatním zvířatům ochlazují ošetřovatelky výběhy vodou z hadice.

„Pštrosy poléváme vodou z hadice nebo kbelíků, když se udělá ve výběhu velká louže, sednou si do ní a libují si. Je to stejné jako u kachen,“ vypráví o odpoledních koupelích pštrosů emu ošetřovatelka. U vietnamských prasátek musí sledovat, jestli o vodu stojí. „Vůbec nejsou hloupá, když chtějí polévat, jdou ke korýtku, někdy si do něho i lehnou a čekají,“ dodává Libuše Nevery.

Vedle domácích nebo vietnamských prasat a pštrosů emu se mohou návštěvníci v zelčínském zooparku setkat také s koňmi, kamerunskými kozami, romanovskými ovcemi, slepicemi s kohoutem, kachnami, králíky, morčátky, králíky, krůtami i fretkami. „Děti bývají nadšené spíš z jízd na fjordských koních, nebo ponících,“ vypráví ošetřovatelka Libuše Nevery.

O krůtách se často říká, že by neměly zmoknout, nebo že potřebují zvláštní péči. „Všechny zvířata se před deštěm dokážou schovat, pokud mají možnost. Podle nich se dá dokonce poznat, jestli půjde o krátkou přeháňku nebo o dlouhý déšť,“ prozradil Roman Friedl.

Děti baví i kamerunské kozy, které mohou navštívit přímo v jejich výběhu. A nemusejí jít s prázdnou, stačí zakoupit v místním automatu za pár korun granule.

Ilustrační foto.
KRÁTCE: V zahraničí pomohou čeští policisté

Anketa: Ochlazujete ve vedrech své domácí mazlíčky?

Denisa Ryndová, Mělník


Když jsou opravdu velká
vedra, jsme převážně doma,
chodím psy venčit tedy
spíše brzo ráno nebo navečer.
Hodně pijí, takže se
snažím jim dávat napít co
nejčastěji. Občas bývají u
bývalého, kde mají bazének
a tam se koupou, ale tady k
Labi nechodíme.

Denisa Ryndová, Mělník„Když jsou opravdu velká vedra, jsme převážně doma, chodím psy venčit tedy spíše brzo ráno nebo navečer. Hodně pijí, takže se snažím jim dávat napít co nejčastěji. Občas bývají u bývalého, kde mají bazének a tam se koupou, ale tady kZdroj: Deník / Walterová Barbora
Naděžda Hudečková, Mělník„Se psem jsem chodila do lesa, kde se mohl vykoupat v rybníce a tak se ochladit. Dostával hodně vody k pití a pobýval hlavně ve stinných místech.“Zdroj: Deník / Walterová Barbora

Naděžda Hudečková, Mělník


Se psem jsem chodila do
lesa, kde se mohl vykoupat
v rybníce a zároveň se tak
ochladit. Dostával samozřejmě
hodně vody k pití
a pobýval hlavně ve stinných
místech.

Petr Borovský, Mělník


Dcera má králíka a prý se
nesmí koupat, takže ho vodou
neochlazuje. Ve vedrech
ho nechává běhat
akorát po baráku nebo ve
sklepě, tam je chládek. Sám
si většinou lehne ke zdi,
která ho chladí.

Petr Borovský, Mělník„Dcera má králíka a prý se nesmí koupat, takže ho vodou neochlazuje. Ve vedrech ho nechává běhat akorát po baráku nebo ve sklepě, tam je chládek. Sám si většinou lehne ke zdi, která ho chladí.“Zdroj: Deník / Walterová Barbora
Natálka Macháčková, Mělník„S babičkou chodíme venčit pejska čtyřikrát denně. A když je v poledne vedro, chodíme s ním jenom pod stromy, kde je stín. K vodě s ním nechodíme. A dáváme mu hodně napít.“Zdroj: Deník / Walterová Barbora

Natálka Macháčková, Mělník


S babičkou chodíme venčit
pejska čtyřikrát denně.
A když je v poledne vedro,
chodíme s ním jenom pod
stromy, kde je nejvíc stín.
K vodě s ním nechodíme.
A dáváme mu taky hodně
napít.