Mezinárodní koupací den v Labi, který má hlavně ukázat, že v řekách už se opět koupat dá, se chystá letos v neděli 9. července. Už po šestnácté se milovníci vody ponoří do řeky nejen na několika místech České republiky, ale i v Německu. Celá akce proběhne například za podpory Klubu veslařů mělnických, poplave se jako vždy od soutoku Labe a Vltavy k veslařskému klubu v 17 hodin. Vstup do Labe bude z mělnického břehu.

Koupání v Labi při druhém ročníku znemožnily úniky toxických látek ze Spolany Neratovice a nefunkčnost některých čističek odpadních vod po povodních v roce 2002.

Z pondělního zasedání zastupitelstva v Mělníku.
Ctirad Mikeš jako starosta města žije dál

Na Boleslavsku se v posledních letech stala velmi oblíbenou pláž u Jizery v Mnichově Hradišti. Za poslední rok toto místo pořádně prokouklo, a to především díky dobrovolníkům, kteří se snaží místo stále zvelebovat. „Na začátku června se tam sešli dobrovolníci, kteří pláž po zimě uklidili a připravili na sezonu. Navíc na pláži letos byly nainstalovány stoly s lavičkami a venkovní gril, který mohou návštěvníci využívat," prozradila projektová manažerka města Martina Kulíková a dodala, že město už letos žádné větší úpravy neplánuje. „Během léta tam bude probíhat běžná údržba, ale letos už žádný větší zásah nechystáme."

Na oblíbené pláži Podlázky v Mladé Boleslavi zatím k žádným velkým změnám nedošlo. Město plánuje místo zavézt oblázky. Také by tam v budoucnu mohlo vzniknout dřevěné molo, ale vše je momentálně v řešení s Povodím Labe. Vzhledem k tomu, že v místě hrozí záplavy, je nutné, aby molo bylo dobře zabezpečené a nedošlo například k jeho uvolnění.

Ilustrační foto
Díky nízké nezaměstnanosti najdou absolventi lehce práci

V Nymburce v přístavišti se sem tam objevují také plavci, mnozí se chodí koupat i od parku Na Ostrově. „Voda v řece mi vůbec nevadí. Mnohdy je tak čistá, že si vidím na nohy. Už jsem viděl dokonce i raka. A to je pro mne potvrzení, že se voda v Labi pročistila," říká Pavel Krátký.

Město Nymburk má k dispozici několik studií, jak by mohla vypadat veřejná plovárna a kde by se měla nacházet. Jedna varianta počítá s místem, kde je dnes poříční policie, další možností je prostor za nymburským zimním stadionem, kde by býval stál nový plavecký bazén, pokud by se pro něj město rozhodlo. 

Filmaři natáčeli v Mělníku jeden z dílů cyklu České televize Ach, ty vraždy!
Filmaři točí v našem regionu scény z války i pohádky

Na Labi byl bazének, vzpomíná Anna
Brandýs nad Labem – Mezi města, kde byla po válce velká plovárna na řece, patřil i Brandýs nad Labem. Anna Mikešová byla tehdy tak osmiletá holčička a se sestrou se tam chodily koupat. „Vzpomínám si, že majitel plovárny pan Semián měl na řece bazén na sudech se zábradlím, kam proudila labská voda a my tam stačily. Plavčík pan Fidler nás tam učil plavat na koženém řemínku, s tyčí opřenou o zábradlí," vzpomíná rodačka. Plovárna prý měla krásné šatny a sprchy, betonové brouzdaliště pro batolata, volejbalové hřiště, pingpongové stoly a dřevěná plata, na která se vešlo kolem šesti lidí, kde se mohli opalovat.