Řidiči jsou už předem otrávení, přestože jim je jasné, že jsou opravy nezbytné.

„Raději snad nebudu jezdit do centra," shrnul své představy o mělnických dopravních podmínkách šofér Karel Fiala.

A přesně o to prosí řidiče 
i mělnický místostarosta Milan Schweigstill: „Do centra města vjíždějte jen v nejnutnějších případech."

Jednou za desítky let

Místostarosta zároveň připomíná, že rekonstrukce vozovek takového rozsahu, jako teď čeká Mělník, se dělají jednou za několik desítek let. Bez trpělivosti a ohleduplnosti podle něho překonání očekávaných kolapsových stavů nepůjde.

V Pražské ulici, která vede směrem od Prahy a Neratovic do centra města, už začaly práce před pár týdny rovnáním obrubníků. Většinou za plného provozu, a tak to dopravu příliš neovlivnilo.

Záhy se ale začne frézovat, všechny asfaltové vrstvy totiž musí zmizet a na povrchu zůstane jen stará dlažba. Aby na ní nová silnice pevně seděla, umístí se tam geomříž a až na ni živičné povrchy.

„Právě geomříž neumožní ani částečné použití komunikace," připomněl mělnický místostarosta s tím, že úplné uzavírky mají být co nejkratší. Bude však záležet i na počasí.

První z uzavírek Pražské ulice začíná už zítra, naštěstí jen v krátkém úseku u cukrovaru. Nesouvisí přitom 
s opravou Pražské, ale se stavbou kruhového objezdu 
v rámci obchvatu. Trvat bude asi tři měsíce.

Městská pojede Nemocniční 

„Pražská sice nebude průjezdná, ale jinak bude použitelná pro obsluhu všech budov," uvedl Milan Schweigstill. Na čas tak zmizí zastávky U Hřiště a U Cukrovaru ve směru do města, nahradí je zastávka Slovany. Městská doprava přitom povede Nemocniční ulicí.

Od 13. do 28. dubna bude úplně uzavřena část Pražské od cukrovaru až ke křižovatku s Fričovou a Dvořákovou, která nebude průjezdná. S touto uzavírkou musí počítat i návštěvníci polikliniky.

„Areál polikliniky bude přístupný přes nemocnici nebo z ulice O. Wenzla," připomněl místostarosta. Od stejné ulice povede i cesta ke hřbitovu.

Bezplatné parkování 

K domům a provozovnám na pravé straně ve směru na Prahu auta volně nedojedou. Řidiči z okolí cukrovaru budou moci v době uzavírky bezplatně nechávat vozy na hlídaném parkovišti na bývalém řepném placu. Zásobování školy a její jídelny bude možné po chodníku od Fričovy ulice, jiná auta tam ale jezdit nesmějí. Městská doprava povede ulicemi Fibichovou a Jarošovou.

Ve stejné době budou vodárny opravovat kanalizační šachty v horní části Pražské ulice, ale jen v jednom jízdním pruhu, a tak je auta objedou.

Na přelomu dubna a května mají práce pokračovat od křižovatky Pražské s Fričovou a Dvořákovou, která už bude průjezdná, přes Karlovo náměstí až k poště. Do všech cílů mezi Pražskou ulicí a Polabím se auta dostanou Fričovou ulicí a následně ulicí 17. listopadu. V obou ulicích přitom bude zakázáno parkování.

V dubnu pak budou uzavřeny ulice K Přívozu, Strážnické a Přístavní, ale pouze částečně nebo nejvýš na dva dny.

Občané, kteří budou mít k dopravní situaci nějaké otázky nebo podněty, se mohou obrátit přímo na Milana Schweigstilla (315 635 102, 737 478 380) nebo na vedoucího mělnického odboru správy a údržby komunikací Miroslava Klučkoviče (315 635 117, 606 602 652).