Jejich rychlou jízdu nezastaví ani majáky. V létě je dálniční policisté z Nové Vsi honí každý den několikrátSkupiny cizinců, pocházejících z Rumunska, kteří mají většinou mercedesy s německými poznávacími značkami, řádily na dé osmičce už loni.

V zimě po nich nebylo ani památky, na jaře se ale zase vrátily.

Zase předstírají poruchy vozů a dobráky, kteří u nich zastaví, se snaží podvést nebo obrat. Většinou jim na oplátku nabízejí zlaté šperky, které jsou falešné. Neváhají ale ani krást celé peněženky.

A přitom ohrožují provoz na dálnici. Bez příčiny stávají v odstavných pruzích, varovným trojúhelníkem ani světly se nezabývají. Potvrdila to dálniční policistka z Nové Vsi Radomila Felgrová.

Podle zákona smí na dálnici zastavit auto, jen když mu porucha nedovolí jet dále. Řidiči mají překážky na dálnici, kterou jejich auta jsou, bleskové označit a nebezpečnou vozovku hned opustit. A z dálničních hlásek oznámit polohu vozu.

Rumuni sice dokonale znají český silniční zákon, alespoň když debatují s dálničními policisty, přesto se dopouštějí přestupků. Platí za ně. A sbírají body.
Podle Radomily Felgrové každému cizinci, který u nás nasbírá dvanáct bodů, začne platit zákaz řízení motorových vozidel na českých silnicích.

U mercedesů Rumunů už většina českých řidičů na dálnici nezastaví. Volají ale stále častěji policistům, že je na dálnici auto, které může být v nouzi.
Cizinci nejezdí podnikat na dálnice sami. Většinou jsou stojící auta plná, bývají v nich i ženy a děti. Muži jsou pak v téměř společenském oděvu.

„Většinou jsou úhlední, v riflích a košilích se saky,“ připomněla Fegrová. Stejně jako další dálniční policisté už některé rumunské řidič zná podle podoby i jmen. Setkávají se s nimi totiž den co den.

Podle zjištění Deníku mívají pravděpodobně cizinci sezonní zázemí v jednom z kempů v regionu. Tam stává u chatek až dvacet nablýskaných mercedesů a rumunské rodiny se tam baví, vaří na ohništích a zpívají.