Čtenáři, kteří přestali kupovat nové knihy kvůli jejich stále rostoucí ceně, jimi možná opět začnou zaplňovat police ve svých knihovnách. Knihy jsou totiž vedle léků a dětské výživy zbožím, které by lidé od příštího roku měli kupovat za sníženou sazbu daně z přidané hodnoty. Ta má podle návrhu, který schválila vláda, klesnout z patnácti procent na deset.

Pro čtenáře i prodejce knih z Mělnicka je to dobrá zpráva. Někteří z nich se však obávají, že slibované snížení daně se v konečné ceně publikací nijak závratně neprojeví.

„Myslím, že by bylo lepší, kdyby se daň snížila jednotně na všechno zboží. Knihy, které už jsou dnes luxusním zbožím, si stejně kupují jen lidé, kteří si je opravdu koupit chtějí,“ říká provozovatelka mělnického antikvariátu Želví doupě Markéta Přerovská, která se domnívá, že se z pohledu knihkupců ani konečných zákazníků od ledna příštího roku až tak moc nezmění.

„Ve spoustě internetových obchodů jsou navíc knížky o dost procent levnější, takže v podstatě ani nebude možné zjistit, jestli se v jejich ceně snížení daně z přidané hodnoty nějak odrazilo,“ připomíná provozovatelka mělnického antikvariátu. Podle ní je hodně znát, že si čtenáři dobře rozmyslí, kolik za knížku zaplatí. „Některé tituly máme jak nové, tak antikvární, lidé se přitom shánějí po té starší, aby alespoň něco ušetřili,“ poznamenala Markéta Přerovská.

O tom, že si lidé knížky kvůli jejich cenám už tolik nekupují, je přesvědčená i Štěpánka Kořínková z knihkupectví na neratovickém náměstí Republiky. „Mnoho lidí, kteří k nám přijdou, říká, že si nemohou dovolit pořídit tolik knížek jako dřív, protože jsou prostě drahé,“ míní prodavačka z knihkupectví.

Hodně lidí, především těch mladších, si podle ní navíc stahuje knihy z internetu a těm papírovým dali vale. „Kniha je ale kniha, tu elektronická čtečka nikdy nenahradí,“ myslí si Štěpánka Kořánková, podle níž je i přes utlumení trhu s knihami stále velký zájem o knížky pro děti. A dost se prodávají také kuchařky.

Elektronickým knihám dává v poslední době přednost i Tereza Hažmuková z Mělníka, která za jeden titul stažený přes internet platí zhruba tři sta korun.

„Mám ráda vůni nových knížek, takže občas neodolám a nějakou si koupím, i když jsou ještě o něco dražší. Se čtečkou jsem ale maximálně spokojená, je to ideální společník na cesty. Klasická knížka má ale pro mě navíc i citovou hodnotu,“ připomíná čtenářka z Mělníka.

Pokud plány na snížení daně z přidané hodnoty u knížek nic nezhatí, více nových knížek by se mělo od příštího roku objevit i v městských a vesnických knihovnách. Potvrzuje to ředitelka Městské knihovny v Mělníku Hana Lumpeová. „Jestli se sníží cena knih, tak budeme v rámci našeho rozpočtu moci nakoupit více titulů než dosud. Ročně jich pořídíme necelé dva tisíce,“ říká šéfka všeobecně zaměřené mělnické městské knihovny, která objednává knihy převážně přímo u dodavatelů, kde jsou ceny nejpříznivější.

Čtenáři, kteří navštěvují knihovnu v mělnické Husově ulici, si nejčastěji půjčují severské detektivky nebo historické romány s milostnou zápletkou, které jsou postavené na historickém základu, ale s vymyšleným dějem.

Markéta Přerovská z mělnického antikvariátu se domnívá, že snížení daně na knihy o pět procentních bodů přiměje velké nakladatele k mírnému zlevnění a bude se moci rozjet marketingová akce, která knihám schází.