Požáry sazí v zanedbaných komínech přidělávají v zimním období práci hasičům z Mělnicka. Vyjíždějí je likvidovat i několikrát za měsíc.

Právě v pátek dopoledne mířili mělničtí profesionální hasiči a jejich dobrovolní kolegové ze Želíz hasit požár komína v Liběchova. Podle velitele mělnické hasičské stanice Zbyňka Štajnce při příjezdu jednotek už sice saze nehořely, z komínu však stále stoupal dým a teplota v něm neklesala. „Hasiči proto museli komín částečně rozebrat. Nahlédnutím do vytvořeného otvoru zjistili, že stále hoří staré trámy, které byly v komíně zazděny. Ty bylo nutné vybourat," přiblížil páteční událost velitel mělnických hasičů 
a dodal, že majitel domu dostal od vyšetřovatele hasičů pokutu. Topil totiž v nevymeteném komíně, který nechal kominíkem zkontrolovat naposledy před patnácti lety.
Velitel mělnických hasičů uvedl, že za požáry komínů mohou ve většině případů usazené saze, které mohou opět chytit.

„Zpravidla k tomu dochází v mrazivých dnech, kdy lidé více topí, rozpálí kamna a saze chytnou. Pokud si ale nechávají komín pravidelně kontrolovat a poctivě vymetají, nemusí se ničeho obávat," vysvětlil Zbyněk Štajnc, podle něhož často následkem požáru v komíně dojde k poškození stropu, podlahy i části střešní konstrukce. Výjimkou není ani poškození komínového tělesa, kdy pak majitel musí opravit celý komín.

Zanesené komíny, které mohou způsobit požár domů, nejsou podle kominického cechmistra Marka Hauera ničím ojedinělým. Připomněl, 
že je špatně vyčištěna více než polovina všech komínů, 
v nichž lidé topí.

Majitele nemovitostí před požárem podle kominického cechmistra nemusí často ochránit ani návštěva kominíka. Komín prý může špatně vyčistit i vyučený kominík, který vlastní živnostenský list. „Jde o kominíky, kteří se dál nevzdělávají a mnohdy ani neznají současné normy. Takže do zpráv, které předávají majitelům domů, pak napíšou nesprávné údaje," konstatoval Marek Hauer.
Bránit se před nekvalitně provedenou prací kominíka, která může mít katastrofální následky, je prý přitom 
složité.

„Když například automechanik špatně opraví auto, také se to hned nepozná. Nejjistější je obrátit se na Společenstvo kominíků ČR, kde mohou mít majitelé domů jistotu, že se jeho členové dál vzdělávají, a měli by tak odvést poctivou práci," přiblížil cechmistr Marek Hauer.

Komín, do něhož je zapojený kotel do výkonu 50 kW, si mohou lidé vyčistit sami, a to alespoň třikrát do roka. Kontrolu komína by ovšem měli svěřit odborně způsobilé osobě. Podle vládního nařízení by měl od roku 2011 kontrolou projít každý používaný komín.
Potvrzení od kominíka chtějí v případě požáru, který vznikne od komína, vidět nejen hasiči, ale i pojišťovny. Pokud majitel požárem poškozeného domu takové potvrzení nemá, může od hasičů dostat pokutu až do výše padesát tisíc korun. Pojišťovny mu mohou výrazně krátit pojistné plnění.

Za kontrolu spalinové cesty v případě pevných paliv si kominíci účtují zhruba pět set korun, u plynu jde o částku zhruba o třetinu nižší.