Podle předsedy Společnosti Vlasty Buriana Pavla Holíka měl herec k Mělníku blízko. Poprvé tam zavítal už v době první světové války, kdy se u místního obuvníka Antonína Řehořka schovával před rakousko-uherskými úřady. „Právě jeho celoživotní přítel mu pravděpodobně město představil," poznamenal Pavel Holík.

Vlasta Burian se do města na soutoku rád vracel, na soukromé návštěvy i hrát se svým souborem divadlo. „Tehdy už byl skutečnou hvězdou, v Mělníku se tak ale nechoval. Naopak si prý pohostinné město doslova užíval," vyprávěl Pavel Holík.

Stále se přátelil s Antonínem Řehořkem. Král komiků si u něho dokonce nechával ručně šít úžasné boty, což pro mistra obuvnického znamenalo skvělou reklamu.

Vlasta Burian většinou v Mělníku bydlel ve vyhlášeném hotelu Beránek, býval častým hostem řeznictví Antonína Růzhy pod podloubím a na pivo chodil do podniku U Rytířů.

„V Mělníku prostě býval rád. On, jeho paní Nina i jejich milovaný vlčák," dodal předseda společnosti Vlasty Buriana, který mělnickou pamětní desku Krále komiků odhalí společně se starostou města Ctiradem Mikešem a Ondřejem Suchým. Podle mělnického starosty je právě Ondřej Suchý autorem výtvarné předlohy na pamětní desku.

Náklady na pamětní desku nese město. „Připravovali jsme se na to už před dvěma lety, loni jsme ale dospěli k závěru, že počkáme, protože se začal opravovat hotel Beránek a nebylo by to důstojné," připomněl mělnický starosta.

Slavnostní odhalení pamětní desky Vlasty Buriana bude doprovázet i program, v němž se představí tři bývalí kolegové Krále komiků Jaroslav Suchánek, Dalimil Klapka a Richard Adam spolu s Danou Chytilovou.

Vlasta Burian přitom není jedinou významnou osobností spojenou s Mělníkem, na niž chce město vzpomínat.

„Chtěli bychom připomenout budovu v Jungmannových sadech, kde sídlilo mělnické gymnázium v době, kdy tam studoval Jan Palach," uvedl Ctirad Mikeš a doplnil, že dnešní mládež netuší, že gymnázium kdysi bývalo jinde než v ulici Pod Vrchem.

V příštím roce by město chtělo připomenout i Františka Erbana, významnou osobnost protinacistického odboje na Mělnicku. „Pamětní desku věnovanou Františku Erbanovi ale odhalíme až v době, kdy bude mít jednapadesátka, kde po osvobození působil jako první předseda národního výboru, za sebou rekonstrukci," připomněl starosta.