Chlapec se začal topit v bazénu určeném pro školní děti napravo od tobogánu chvíli před zavírací dobou na koupališti. Zmítajícího se těla si všimly děti, které okamžitě neváhaly a běžely upozornit plavčíka konajícího službu na koupališti. Plavčík okamžitě zasáhl a i za pomoci ostatních dětí chlapce z vody vytáhl. Malý hoch sice dýchal, ale pořádně se nalokal bazénové vody. Byl sice při vědomí, ale na plavčíkova slova nijak nereagoval. Ten proto raději zavolal rychlou lékařskou pomoc. 

Po chvíli se zjistilo, že čtyřletý topící se chlapeček pochází z Francie a česky nerozumí ani jediné slovo. Na zdejším koupališti byl se svými rodiči a babičkou. Podle místních svědků se prý původně bezpečně koupal v místním protilehlém brouzdališti pro nejmenší, avšak využil chvilkové nepozornosti rodičů a popošel o šířku chodníku naproti a byl hned u hrany dětského bazénu, a to zrovna nad hloubkou určenou pro již školní děti.

Děti si užijí malování na obličej.
KRÁTCE: Děti se loučí s prázdninami

Podle slov mluvčí středočeské záchranky Petry Effenbergerové skutečně sanitka vyjížděla v pátek v podvečer ke kralupskému koupališti k tonoucímu člověku. „Vyjížděli jsme k pacientovi ve stavu po tonutí, který byl při vědomí. Po ošetření byl ale pro jistotu transportován do pražské motolské nemocnice v doprovodu jednoho z rodičů,“ řekla mluvčí záchranky.

Lékař ze záchranky, která prý na koupaliště dorazila za snad jen tři minuty od nahlášení, byl tedy nakonec téměř bez práce. Ne vždy to však musí tak dobře dopadnout. Obzvláště, pokud se na místě zcela nečekaně vyskytne jazyková bariéra.

Jak pomoci tonoucímu?
1. Zakřičte zpět, ať je zavolána záchranná služba.
2. Doplavte k tonoucímu — je jedno jak, hlavně rychle.
3. Určete, o jaké stádium tonutí se jedná. (Vyčerpaný plavec — pohyby jsou koordinované, ale pomalé. Není nebezpečný. Aktivní tonoucí — zajíždí pod hladinu, vertikalizuje se. Je nebezpečný - vyčkáme. Pasivní tonoucí — leží na prsou, obličejem a končetinami ke dnu. Bezpečný - záchrana.)
4. Proveďte záchranu. Pasivního tonoucího odtáhněte na břeh. Použijte tah za bradu nebo paži, plavte prsařské nohy nebo-li ouško.
5. Na břehu vyšetřete dech. V případě nenormálního či žádného dýchání zahajte resuscitaci. Shánějte se po defibrilátoru (AED). Po tonutí osoby, zahajujeme resuscitaci 5 startovními vdechy.

 

Ilustrační foto.
Květinové záhony se do Mostní zase vrátí

Barbora Walterová
Martin Tlustý