Každé úterý také míří do knihovny, která sídlí právě ve volnočasovém centru.

Zatím poslední kurzem byly smaltované šperky, na sklonku zimy nabídne Volnočásek ještě kurz drátování a na začátku jara kurzy velikonočních výrobků ze sena nebo malování technikou akvarelu.

Podle Jiřiny Hokešové, která je správcem a programovým pracovníkem Volnočásku, se kurz drátování koná 13. března. „Kurz, jehož tématem budou velikonoční svátky, začne zkušená lektorka Hana Chaloupková měkkými měděnými drátky, aby šla začátečníkům práce dobře od ruky," řekla o nejbližším kurzu Jiřina Hokešová.

Ve Volnočásku vítá příchozí malá výstava dekorací ze sena od Jany Císařové. A právě s ní se budou na kurzu velikonočního tvoření 27. března učit zájemci vyrábět ze sena zajíčky, kuřátka, slepičky nebo květiny a další sváteční dekorace nebo zápichy do květináčů.

O dva dny později, 29. března následují dva kurzy akvarelu. „Dopolední kurz je pokračovací, lektorka Jirka Zajíčková se tam bude věnovat absolventům kurzu, který u nás vedla před třemi týdny. Po poledni pak následuje další základní kurz pro začátečníky, na které se tehdy nedostalo, zájem byl totiž vyšší než kapacita," vysvětlila Jiřina Hokešová.

Na samém začátku jara nabídne Volnočásek ve spolupráci s Českým rozhlasem Region i kino, kde si diváci budou moci vybrat, který z pěti nabízených filmů chtějí zhlédnout. Promítat se bude některá z českých komedií, Revival, Donšajni, Čtyřlístek ve službách krále, Martin a Venuše nebo Probudím se včera.

Většinu kurzů ve Volnočásku navštěvují ženy různého věku, sem tam se ale objeví i muž, například na nedávné výrobě belgických pralinek. „Tatínkové někdy doprovázejí děti na pravidelné kurzy keramiky nebo do dětského klubíku, což je dvakrát v týdnu herna pro dospělé s dětmi," připomněla Jiřina Hokešová. Pravidelné kurzy keramiky nabízí Volnočásek i dospělým, pro které je určena také většina kurzů nebo cvičení.
U pohybových aktivit je nabídka Volnočásku pestrá, jde například o cvičení na míčích s Květou Živnou, pilates v ostřejším tempu s Jindrou Šípkovou, kondiční cvičení s Věrou Vítovou, cvičení body mind s Irenou Oppitzovou, zumba s Marcelou Kotkovou nebo cvičení pro rodiče s dětmi s Karolínou Laščišinovou.

Knihovna, která má ve Volnočásku hezké zázemí, je otevřena každé úterý. Knihovnice Libuše Hovorková tam čtenářům nabízí bohatý knižní fond. Bez čekání si tam mohou půjčit i současné bestsellery, na které se čtenáři ve větších knihovnách zapisují do dlouhých pořadníků.