Screening plodu v prvním trimestru, který má vyloučit případné vrozené vady, zejména Downův syndrom, je mezi budoucími matkami čím dál oblíbený. Velká část z těch, které jsou pojištěné u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), navíc využívá možnost nechat si toto vyšetření proplatit pojišťovnou.

Mluvčí VZP Oldřich Tichý uvedl, že v loňském roce pojišťovna proplatila příspěvek na screening bezmála třem stovkám těhotných žen z Mělnicka, zaplatila jim přitom více než čtvrt milionu korun. Šlo o třetí nejvyšší částku, kterou VZP proplatila v rámci středních Čech, větší zájem o tento benefit už byl pouze na Kolínsku a Příbramsku.

Budoucí maminky, které chtějí o příspěvek v maximální výši jeden tisíc korun v letošním roce zažádat, mají možnost až do konce listopadu.

Prvotrimestrální screening je kombinací vyšetření krve matky a podrobného ultrazvukového vyšetření plodu. Započítává se také věk matky. Už ve třetím měsíci je tak možné ověřit, zda dítě nebude trpět vrozenou vadou, výsledky jsou spolehlivější než u jiných používaných metod.

Čtěte také: Mělník čeká další dopravní kolaps