Za poslední léta přibyly v Zálezlicích a jejich další části Kozárovicích skoro tři tisíce stromů různých druhů. Podle starosty vesnice Jiřího Čížka už některé z nich začínají rodit ovoce.

„V Kozárovicích si lidé vybrali ovocné stromy, prý budou úrodu vozit do chlumínské pálenice," říká starosta s nadsázkou. Kozárovickým stromům dala zabrat poslední velká voda před dvěma lety, jinak je ale místní lidé hlídají, aby o ně nepřišli.

„Střežíme obecní majetek na hlavních trasách i prostřednictvím fotopastí, díky kterým můžeme rychle zasáhnout," vypráví Jiří Čížek o překvapení přespolního návštěvníka, který uřízl na zálezlickém území mladý doubek a nechápal, že byl během pár minut na místě lapen. Stejně dopadl i rybář, který mínil odjet se sudem plným cizích ryb. „Chceme vědět, kdo a s jakými úmysly se nám pohybuje po katastru," připomíná starosta.

O část stromů, získaných většinou díky dotacích, se stará obec, dalším se věnují zahradnické firmy, které je sázely a ve smlouvě se zavázaly věnovat se jim v následujících letech. „Máme většinou dobré zkušenosti, výjimkou je společnost ze severu, která má po dobu pěti let pečovat o stromy pod povodňovým valem. V suchém létu je ale skoro nezalévala, řešíme, aby dostáli svému závazku," dodává Jiří Čížek.

Obec má na zalévání stromů speciální auto s ramenem na kropení i nástavcem na mytí vozovek, který byl zejména po povodních stále v pohybu.
K obecní technice přibyly v letošním roce díky dotacím i štěpkovač větví a auto na svoz kontejnerů. „Budeme sobě-stační, štěpku sami dovezeme na nejbližší kompost zemědělců," připomíná starosta.