Na Mělnicku je asi nejvíce riziková část silnice v Kokořínském Dolu, kde k poslední dopravní nehodě došlo právě včera v časných ranních hodinách. Podle mělnické policejní mluvčí Markéty Johnové tam osobní auto srazilo přebíhající srnu.

„Ke stejné nehodě došlo i ve středu dopoledne mezi Kralupy nad Vltavou a Starými Ouholicemi. Také tam vběhla srna před projíždějící vůz," řekla Johnová.

Na Mladoboleslavsku jsou řidiči i zvěř nejvíce ohroženi v úseku dálnice směrem na Bakov nad Jizerou v místech, kde chybí ochranný plot, a na silnici z Mladé Boleslavi, která vede směrem na Jičín.

Na Nymbursku dochází ke střetům se zvěří nejčastěji v lesních úsecích na silnici mezi Dymokury a Nouzovem nebo v Kersku mezi obcemi Sadská a Velenka. U Lysé nad Labem jsou rizikové silnice směrem na Milovice a na Benáteckou Vrutici.

Ilustrační foto.
Žlutou nádobu na plasty dostane každá domácnost

Podle ředitele Správy městských lesů v Benátkách nad Jizerou Karla Bendla sice střetů s lesní zvěří stále přibývá, je však přesvědčený, že se to v následujících letech zastaví. Důvodem je především klesající počet zajíců, kteří společně se srnami končí pod koly aut nejčastěji.

Podle policistů jsou méně časté střety s jezevcem nebo jelenem. Ředitel benáteckých městských lesů Bendl má ale jiné zkušenosti. Upozorňuje, že na dálnici D10, která spojuje Mladou Boleslav s Prahou, k takovým nehodám dochází. „Několik střetů s daňkem nebo dokonce s jelenem jsme už zaznamenali. Především v době turistické sezony, kdy jelení zvěř migruje z hor do nížin, nejsou takové případy žádnou zvláštností."

Policisté i myslivci doporučují řidičům, aby zejména při cestách za tmy mezi lesy nebo poli snížili rychlost, případně přepnuli na potkávací světla, aby nebyla zvěř oslněna.

Zásadní je podle šéfa dopravního inspektorátu v Nymburce Josefa Ulricha zachování klidu. V případě vběhnutí zvěře před kola vozu je na místě intenzivní brzdění, zároveň je ale nezbytné držet směr.

Slavnostní otevření sportovní haly v Kounicích
Kounice budou definitivně patřit do okresu Nymburk

Pokud už ke střetu dojde, řidič by se měl vždy obrátit na policii, i ve chvíli, kdy nemá na autě žádné škody. V případě, kdy dojde k usmrcení zvířete, je dokonce jeho povinností událost nahlásit.

Většina lidí za volanty aut o tom nemá ani tušení. Myslivci se shodují, že se o velkém procentu nehod aut se zvěří vůbec nedozví. „Řidič, který nemá auto pojištěné proti střetu se zvířetem, málokdy případ nahlásí," říká Václav Vízner z mělnického mysliveckého sdružení, podle kterého si někteří řidiči klidně mrtvá zvířata odvezou domů. „To už je ale pytláctví, které je trestným činem," upozorňuje myslivec.

Ilustrační foto
Vlek pro vodní lyžaře není černou stavbou

Následky střetů s auty bývají pro zvířata z volné přírody většinou fatální. I když přežijí, zranění jsou mnohdy tak vážná, že musí dojít k jejich utracení.

Svědčí o tom i nedávný případ z Nymburska, kdy myslivci v příkopu našli vážně zraněného srnce. Když mu chtěli pomoci, z posledních sil vstal a utekl. „Asi hodinu jsme ho hledali. Marně. Až ráno ho už mrtvého našel lovecký pes. Ani nedomýšlím, v jakých bolestech umíral," vzpomíná na smutný případ předseda Mysliveckého spolku Doubrava v Lysé nad Labem Radomír Koňák.

Přestože myslivci dělají vše, co je v jejich silách, aby střetům zabránili, nestačí to. „Snažíme se to řešit například pachovými nebo optickými zradidly," vysvětluje Karel Bendl. Ani to však lesní zvěř na dlouho neodradí. Kolem velkých silnic a dálnic jsou pak umisťovány ploty. Ty jsou někdy ale spíš na obtíž. „Často dochází k jejich poškození třeba vlivem dopravní nehody, kdy v plotě vznikne díra, kterou zvíře projde, ale už neví, jak se dostat ze silnice zpět do bezpečí a začne zmateně pobíhat sem a tam," vysvětluje myslivec.

Pro případ střetu se zvěří je možné se pojistit. Tyto pojistky ale nejsou součástí povinného ručení a majitelé si je musí sjednat sami. Aby jim pojišťovny případnou škodu uhradily, je nutné místo nehody i poškozené vozidlo vyfotit. „Pro poškození vozidla totiž jinak nemáte žádný důkaz," upozorňuje David Holý z ePojisteni.cz. 

Deset finalistek soutěže Miss Polabí 2017
Hlasujte pro Miss Polabí 2017!