Fialovu vládu čeká spousta důležitých kroků. Přesto největší drama se pravděpodobně odehraje ve zdravotnictví. Po ústupu covidu šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09) sice bude muset vymyslet, jak lidi dostat k pravidelnému očkování proti tomuto onemocnění, ale to zdaleka nebude nejtěžší úkol. Jeho cílem je totiž dostat do systému víc peněz.

Kateřina Perknerová
Politické protiklady

Nechce jít cestou zvyšování zdravotní daně, ale příplatků za nadstandardní služby. Tedy to, na čem si vylámali zuby všichni jeho pravicoví předchůdci, když se pokoušeli o definici a zakotvení nadstandardu zdravotní péče. Válek mluví o lepších implantátech nebo nemocniční stravě. Finance by mělo přinést připojištění na principu individuálního účtu. „Člověk si bude střádat peníze na péči, která může být v určité fázi velmi drahá,“ řekl Lidovým novinám.

Co tím myslel? Že bez tohoto polštáře pacienti dosáhnou jen na úplný základ, ale už ne na nejmodernější medicínu či drahé zahraniční léky? Nevíme. Záměr se teprve rodí, ale Válka určitě čeká bolestivá debata. Jistější bude vsadit na jeho další, rozumné plány. Třeba výraznou redukci zaměstnaneckých vstupních prohlídek či systém bonusů pro občany, kteří dbají na zdravý životní styl a preventivní vyšetření.