Po víc než roce, přesněji řečeno po devátém roce ruské agrese proti Ukrajině došlo i Evropské unii, že se sebou musí něco dělat, aby se dokázala bránit. Včerejší krok Evropské komise, která nalila 12 miliard korun do rozšíření zbrojní výroby v zemích EU, je prvním vážným signálem, že se Evropa probudila ze svého snu. Snu, že na kontinentu nebude panovat už nic jiného než třeskutý mír. A kdyby náhodou ne, tak že se o naši obranu postará NATO v čele se Spojenými státy.

Ty si na rozdíl do Evropy udržují nejmocnější armádu světa. Evropané toho využili k třiceti letům mírové bezstarostnosti, kdy se v zemích EU, včetně Česka, na prvním místě léta škrtalo v rozpočtech na obranu.

Luboš Palata
Útok na Kreml? Vše může být vymyšlená záminka

Zbrojní výroba, pokud nebyla určena na export, se dostala na úroveň rukodělné činnosti, s kapacitami, které aniv celé EU nestačí na doplňování techniky a munice ukrajinské armádě. O výrazném navyšování obranyschopnosti zemí Unie nemluvě. Tak jsme se dostali do situace, kdy celá EU je dnes schopna vyrobit jen pětinu munice, kterou by Ukrajinci potřebovali. Jak vypadá bojová situace, kdy Ukrajinci vystřelí jednou a Rusové pětkrát, si asi každý umí představit.

Nejde jen o Ukrajinu. Pokud válka neskončí ruskou kapitulací, čekají nás dlouhá létav sousedství nepřátelského režimu. A nemít se v této situaci čím bránit by bylo holé šílenství.