Babišovým nejtěsnějším spojencem je prezident Miloš Zeman, který bez ohledu na vládní přešlapy a epidemické tsunami prohlásil, že v případě volebního vítězství od něj Andrej Babiš dostane dva pokusy na sestavení vlády.

Fakt, že Babiš nebude mít koaličního partnera a nesežene ani dostatek poslanců, kteří by zvedli ruku pro jeho vládu, nic neznamená. Prezident může nechat Babiše vládnout bez důvěry, jak dlouho bude chtít. Zeman dobře ví, že povolební situace mu dává mimořádné pravomoci. Navíc mu je naprosto jedno, jak jeho postup, který bude v souladu s ústavou, ale zcela proti jejímu duchu, zdevastuje české prostředí.

Prezident Zeman v roušce

S vědomím těchto trumfů jedná už delší dobu. Nadiktoval vládě podmínky pro zrušení superhrubé mzdy a nastavení daňových sazeb. Donutil šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje k předčasné rezignaci a za jeho nástupce si vybral Petra Mlsnu (vláda sice formálně vyhlásila výběrové řízení, ale vítěze Mlsnu jsme si už ve čtvrtek mohli prohlédnout na fotografii z Lán).

Prezidentovým esem v rukávu je však ředitel BIS Michal Koudelka. Málokdo leží Zemanovi v žaludku tak jako vrchní zpravodajec. Nejenže ho jmenovala vláda Bohuslava Sobotky, ale těší se důvěře premiéra Babiše, opozice i šéfky CIA. Pro Zemana je to „čučkař“, který se honí za ruskými a čínskými agenty, aniž by nějakého chytil (což zjevně není pravda). Prezident už popáté odmítl vládní návrh na povýšení Koudelky do generálské hodnosti. To ale není důležité.

Polní nemocnice a SOS

Michalu Koudelkovi vyprší mandát v srpnu 2021. Pokud ho kabinet znovu jmenuje ředitelem BIS, Andrej Babiš nesplní Zemanovu podmínku a bude hrát vabank. Prezident ho pak nemusí pověřit sestavením a vedením vlády, i kdyby ANO vyhrálo o parník. Ze msty.

O budoucím premiérovi se tak může rozhodnout už příští léto, pár měsíců před volbami.