Historické nesmělé pokusy čínských automobilek o umístění svých produktů na evropském trhu začínají nyní nahrazovat ty, které už je zapotřebí brát o mnoho vážněji.

Současné čínské modely už uvnitř nevoní jako chemická továrna, zpracování jednotlivých dílů příliš nezaostává za evropskou konkurencí, design už není směšný a také z hlediska bezpečnosti je už jen máloco vytknout.

Nejlevnějším autem, které je vyrobené v Číně, a které si lze koupit u obchodníků v tuzemsku, je v současnosti malé rodinné SUV s označením MG ZS. Právě ten jsem podrobil tradičnímu týdennímu redakčnímu testu.

Auto si můžete prohlédnout v galerii, kde jsou v popiscích uvedeny i další informace o něm.

MG bývala tradiční britská značka (příští rok oslaví sto let své existence). Nyní je ale v čínském vlastnictví.

Model ZS měří na délku 432 centimetrů, což ho při srovnání s produkty tuzemské automobilky Škoda řadí mezi Kamiq a Karoq.

Má výhradně pohon předních kol a na výběr jsou pouze dva zážehové agregáty. Dva nižší výbavové stupně pohání čtyřválcová patnáctistovka s výkonem 106 koňských sil, dvě dražší verze pak zážehový přeplňovaný litrový tříválec se 111 koňmi.

Nová Honda Civic je jedním z nejpříjemnějších překvapení roku 2022
Nejlepší hybrid všech dob! Test nové generace Hondy Civic

Zatímco základní pohonná jednotka je vždy spojena s pětistupňovým manuálem, u modernějšího ústrojí řadí jednotlivé převodové stupně buď šestistupňová přímo řazená nebo automatická převodovka se stejným počtem „kvaltů“.

Vzhled neurazí, ani nenadchne…

Vnější design je podle mého soudu takový univerzální. Určitě se tvůrci exteriéru inspirovali u jiných značek, ale příliš to nebije do očí. Linie jsou uhlazené, možná už trošku zastarávající, ale pořád můžou oslovit solidní počet motoristů.

Svědčí o tom i tvrdá fakta. Přestože MG oficiálně vstoupilo na český trh až v polovině loňského roku, stihlo prodat přes 400 svých vozů, což je podobné číslo jako zaznamenaly značky Mini nebo Mitsubishi. Ty navíc měly k dispozici celých dvanáct měsíců. Drtivou většinu z tohoto počtu si v případě MG připsal právě tento popisovaný model MG. Druhý – EHS je plug-in hybrid, což jednak značí vyšší cenu a jednak i kvůli chybějící státní podpoře menší zájem veřejnosti.

K testu jsem získal verzi v základním výbavovém stupni. A i ta nevypadala rozhodně nikterak ošizeně. Třeba na vnějších dveřních klikách je chrom, uvnitř jsem nalezl červenou nití prošitou palubní desku, volant i čalounění sedaček. Také všechny použité materiály kolem místa řidiče a jeho předního spolujezdce vypadaly kvalitně.

Interiér vpředu je poněkud úzký, ale lidé běžných postav se rozhodně nebudou cítit stísněně. Výborný je prostor na zadních sedačkách. I lidé s výškou přes sto osmdesát centimetrů budou mít po usazení se za stejně velké přední spolupasažéry před koleny i nad hlavou ještě několikacentimetrovou rezervu.

Přejeme si, aby Volkswagen Touran zůstal v nabídce ještě dlouho
Tak dobrý, že ani po sedmi letech nepotřebuje změny: Test rodinného VW Touran

Přitom i kufr je dostatečně prostorný. Je dokonce možné uložit podlahu do dvou výškových úrovní a pod tou spodní je ještě místo na rezervu.

Po stranách jsou dvě menší, síťkou oddělené přihrádky, naopak jsem postrádal možnost prostrčení delších předmětů uzavíratelným otvorem uprostřed zadního opěradla nebo jeho sofistikovanějš rozdělení než v prostém poměru 60:40.

I když vizuálně auto levně nepůsobí, při bližším zkoumání jsem už řadu úsporných „opatření“ nalezl. Nejvíce asi řidičům bude vadit nemožnost podélného nastavení volantu. Když k tomu přičtu absenci výškového nastavení bezpečnostních pásů a jen páčkou ovládaný sklon opěradla, budou mít řidiči méně standardních postav problém se správně k řízení uvelebit.

Základní motorizace nedovolí spěchat

Doslova iritující byl způsob ovládání klimatizace. Žádným způsobem se totiž nelze dobrat k tomu, abyste nastavili třeba pro mě obvyklých 22 stupňů Celsia. Buď můžete teplotu přidávat posunem lišty na centrálním displeji nebo tlačítkem pod ním. Nikdy se však nedozvíte, na jakou úroveň bude klimatizační soustava topit nebo chladit. Prostě je to takový pokus-omyl.

Také jsem nadával na couvací kameru. Obraz z ní se totiž kupodivu nepřenáší na centrální displej, ale na část vnitřního zpětného zrcátka. Je proto malý, s nízkým rozlišením a v horších světelných podmínkách fakticky k ničemu.

Lidé v Evropě jsou už také zvyklí mít i v levných autech určitou dávku elektronických asistenčních systémů. Osobně třeba systém pro hlídání jízdy v daném jízdním pruhu nemám rád a obvykle ho vypínám, ale občas se hodit může. Stejně jako automatické nouzové brzdění. MG nabízí pouze ve dvou nejvyšších úrovních systém pro hlídání mrtvého úhlu a sledování dopravní situace za vozem při couvání.

Airbagů je však šest a funguje také upozornění na nezapnuté bezpečnostní pásy.

Auto je určené zejména pro rodiny žijící ve městech
Dozrála pro rodinu a hybrid (většinou) pomůže: Test nové generace Kia Niro

Základní verze MG, jak jsem si ověřil na různých testovacích trasách, je určena zejména pro klidnější typy řidičů. I když uváděný výkon na papíře nevypadá úplně špatně, ve skutečnosti je MG ZS s konstrukčně letitou patnáctistovkou tak trochu lenoch. Předjíždění pomalejšího vozu je třeba si dobře rozmyslet a realizovat ho až na opravdu dlouhé rovině, kde v protisměru není ani živáčka.

Také spotřeba není rozhodně zázračná. V tomto ohledu je japonská, korejská, ale hlavně evropská konkurence rozhodně lepší. Palubní počítač, na kterém byl dlouhodobý údaj spotřeby dosažený i mými předjezdce 7,2 litru. Já osobně jsem jezdil za „sedm“. Na málo členitých okreskách lze docílit i hodnot kolem šesti, na dálnici při stotřicítce pak přibližně 7,5 litru. Motor pak „točí“ 3500 otáček a jeho hluk není rozhodně nesnesitelný.

Líbilo se mi přesné a správně tuhé řazení, na světlou výšku 165 milimetrů poměrně málo výrazné náklony karosérie v zatáčkách i dobré tlumení běžných typů nerovností. Bez problémů jsem shledával také účinek a dávkování brzd nebo nastavení posilovače řízení.


Plusy:

dobrý vnitřní prostor

solidní podvozek

příjemné řazení


Mínusy:

slabší motor

obtížné hledání pozice za volantem

nastavování klimatizace

Základní technická data:

Karosérie: pětimístné pětidveřové SUV

Motory/Spotřeba: Zážehový přeplňovaný tříválec 1,0/111 koní – 6,6 litru, zážehový čtyřválec 1,5/108 koní– 6,5 litru

Převodovky: pětistupňová manuální, šestistupňová manuální, automatická šestistupňová.

Vnější rozměry: 4323x 1809x1653 mm

rozvor: 2580 mm

Zavazadlový prostor: 478/1375l

max. rychlost: 170- 180 km/hod

Zrychlení 10,9-12,4 s

Ceny: od 424 940 Kč