Právě před pětadvaceti lety měli návštěvníci tradičního jarního evropského autosalonu v Ženevě poprvé možnost spatřit na vlastní oči Škodu Octavii Combi. Tedy tu novodobou, protože model se stejným jménem nabízela automobilka v Mladé Boleslavi od samého počátku šedesátých až do počátku sedmdesátých let.

Na všechny kombíky z moderní i starší historie značky Škoda se můžete podívat do přiložené fotogalerie.

Octavia je už bezmála tři desetiletí nejžádanějším modelem značky Škoda. Ve čtyřech generací se jich vyrobilo přes sedm miliónů a z tohoto třetina měla karosérii kombi.

Zákazníci napříč generacemi oceňují velký a promyšlený zavazadlový prostor a solidní jízdní vlastnosti. Kromě Octavie měli možnost si v letech 2000 až 2022 kupovat také Fabii Combi. Ta vznikla ve třech generacích. Současná čtvrtá je už k mání jen s karosérií hatchback.

V řadě Octavia kombi přežije ještě minimálně několik dalších let a ještě delší perspektivu má velice pravděpodobně Superb Combi. Jeho historie je sice nejmladší - první (odvozený od modelu druhé generace) se představil až na podzim roku 2009. Poté v roce 2015 přišla na řadu nová verze a letos na podzim bude mít premiéru zbrusu nová. 

Historie tohoto typu karosérie je však v portfoliu produktů automobilky Škoda ještě mnohem starší. Ve dvacátých letech se dal za první kombi vůz považovat model Laurin&Klement 110, který měl vyměnitelnou zadní část karosérie a bylo možné zadní část vozu původně připravenou pro převoz nákladu upravit také na prostor pro další cestující.

"Hajaja" v expozici firemního muzea Škody v Mladé Boleslavi
Škoda Hajaja byl unikát. Před 60 lety šanci na sériovou výrobu nedostal

Rovněž model Popular se dal ve třicátých letech objednat se zvětšeným nákladovým prostorem.

Prostě "stejšn"

Opravdu sériová výroba ale započala až po skončení druhé světové války. Prvním byl takzvaný Tudor, neboli Škoda 1101/1102. Tehdy to bylo ještě auto klasické koncepce, když se na podvozkový žebřinový rám montovala plechem pokrytá dřevěná karosérie. Kombi se označovalo zkratkou STW - z anglického pojmenování tohoto typu karosérie Station wagon. V Česku se pak na dlouhá desetiletí vžilo pojmenování "stejšn", "stejšna".

Škoda 1202, což byla fakticky modernizovaný předcházející typ s novou karosérií, pak vydržela ve výrobě až do roku 1973. Plnila totiž také roli sanitky, pohřebního vozu nebo malé dodávky s plechovou nákládní skříní. Až poté ji při těchto službách vystřídala slavně i neslavně známá "dvanáctsettrojka"

Naopak zejména pro přepravu osob a jejich zavazadel byla určena Octavia Combi. Její výroba začala v létě 1960. Kombík odvezený od sedanu nabídl ploché dno zavazadelníku, který pojmul 690 až 1 050 litrů nákladu. Kombík nakonec přežil verzi sedan-tudor, který nahradila v roce 1964 Škoda 1000 MB o plných sedm let.

Koncepce Favoritu po mnoha letech opět splňovala moderní trendy
Rozhodnutí o Favoritu padlo před 40 lety. Škoda na něj ale nebyla připravena!

Pak nastala v produkci kombíků z Mladé Boleslavi šestnáctiletá přestávka. Tu ukončil Forman odvozený z Favoritu, následovala Felicia Combi a právě novodobá Octavia.

Zde ještě přinášíme pár zajímavostí o jejích jednotlivých generacích, které zveřejnil portál Škoda Storyboard:

První generace - až do roku 2010

Design pocházel z pera Dirka van Braeckela s přispěním Luca Donckerwolkeho, který se podílel i na designu vozů Lamborghini. Kombi dostalo o 20 litrů větší kufr (548 litrů), vnější rozměry zůstaly stejné s liftbackem, pouze výška o 19 milimetrů narostla (1 448).

Zdroj: Youtube

Modernizace v září 2000 přinesla úpravu přední části, reflektory a nárazník se trochu zakulatily a dostaly zcela čirou optiku. Konstruktéři zpevnili B-sloupky a vyztužili motorový prostor. Auta se zvedla díky montáži modifikované zadní nápravy. Prvních moderních Octavií Combi se vyrobilo přes 470 tisíc. Výroba byla definitivně ukončena až v listopadu 2010. Původní generace se totiž doprodávala s označením Tour.

Druhá generace - poprvé RS

Octavia II se poprvé ukázala na ženevském autosalonu 2004. Oproti předešlé generaci se lišila motory, modernější technikou a robustnější karoserií. Mohutná maska chladiče dostala lichoběžníkový tvar a nárazník víc splýval s karoserií. Do zpětných zrcátek přibyly blinkry a zase o něco masivnější byly B-sloupky. Ještě tentýž rok přijela Škoda Octavia Combi s objemem zavazadelníku 580 litrů (1 620 při sklopených zadních sedačkách). Uvedlo se i kombi s pohonem všech kol (Octavia Combi 4×4), rok po uvedení druhé generace pak přijela i sportovní verze Octavia RS v obou karosářských verzích.

Jediný existující exemplář nové Fabie WRC stál při "Barumce" v otrokovickém depu
Nová Fabia RS Rally 2 už má povolení závodit. Zájem o ni je obrovský

V roce 2007 mělo premiéru kombi ve verzi Scout s oplastovanými nárazníky, bočními lištami, nástavci prahů a spodními kryty. Druhé generace Octavie Combi sjelo z výrobních pásů na 900 tisíc.

Třetí generace - design Kabaň

Zatím předposlední generace vozů Škoda Octavia a Octavia Combi se světu představila 11. prosince 2012 v továrním muzeu, sériová výroba začala šest dní nato. Kabát pochází z dílny designéra Jozefa Kabaně Vůz dostal novou koncernovou platformu MQB A. Základní objem zavazadelníku u liftbacku činí 590 litrů, u kombi 610 litrů.

V lednu 2017 ve Vídni automobilka představila modernizovaný vzhled této generace. Novinkou byly především dělené přední světlomety, které mohly mít technologii LED, nová byla prediktivní ochrana chodců. Zvětšil se rozchod zadních kol, což mělo za následek optické zvětšení i zlepšení jízdních vlastností.

Čtvrtá generace - kombi dříve než liftback

Aktuální generace měla premiéru v listopadu 2019. Verze kombi dokonce přišla na řadu před liftbackem. Čtvrtá generace Octavie stojí na inovované platformě MQB, jejíž stěžejní vlastností je možnost snazší elektrifikace. Právě díky tomu je Octavia IV vůbec poprvé k mání coby mild hybrid a plug-in hybrid.

Úplného předělání se dočkal rovněž interiér zaměřený jako nikdy dřív na digitalizaci. Na designu začal pracovat Jozef Kabaň, dokončení už ale vedl jeho nástupce Oliver Stefani. Jeho rukopis se naplno projeví v nyní připravovaném faceliftu.