Žádný model běžné velikosti a s logem náležejícím některé z tradičních automobilových značek nelze v současné době na tuzemském trhu pořídit s ceou do půl miliónu korun. Vyplývá to z našeho průzkumu ceníků u automobilek, které mají v České republice oficiální zastoupení.

Na všechny tyto vozy se můžete podívat do naší fotogalerie. V popisku pak najdete také vstupní cenu.

Již od loňska platí, že nejlevnějším elektromobilem je Dacia Spring. Jeho současná cenovka přesahuje zmíněnou hranici o 11 tisíc a 900 korun. Za méně než šest set tisíc korun lze pak ještě pořídit Smart EQ. Zajímavé je, že dealeři této značky, která vystavuje své modely zpravidla v sousedství koncernově spřízněných Mercedesů, vám prodají za stejnou sumu (591 600 Kč) auta se dvěma různými karosériemi Zatímco Smart EQ Fortwo přepraví jen dva lidi, Smart eQ Forfour pak čtyři.

Velký výběr vozů s pohonem všech kol nabízí značka Suzuki
Dvacet nejlevnějších aut s pohonem 4X4. Polovina z nich má japonský původ

V cenovém rozpěří 700-800 tisíc korun jsme pak našli jeden jediný model. Tím je Hyundai Kona Electric za 735 241 Kč. Jde však o variantu s menší trakční baterii, do které lze nabít jen 39,2 kWh. Verze s baterií s kapacitou 64 kWh je více než o sto padesát tisíc korun dražší.

Nejde vždy jen o "prcky"

Poměrně široký výběr už mají ti, kteří jsou ochotni do pořízení elektromobilu investovat částku mezi 800 a 900 tisíci korun. Lze získat jak městské minivozy - například Opel Corsa-e, Fiat 500e, Peugeot e-208, tak i velmi pohledný crossover Mazda MX-30, velký rodinný hatchback Nissan Leaf nebo osobní dodávky Citroën ë-Berlingo a Opel Combo-e. Posledně jmenovaný vůz pak dokonce také s prodlouženou verzí, která přijde na solidních 859 990 Kč. Kratší varianta je pak ještě o třicet tisíc korun levnější.

I v ceně do 500 000 Kč lze najít modely s pohonem všech kol
Přehled nejlevnějších SUV na trhu. Nejlépe pochodíte u korejských značek

Německý výrobce s bleskem ve znaku nabízí ze všech značek největší výběr v námi vymezené cenové kategorii. Kromě zmíněné elektrické Corsy a Comba lze u jeho dealerů pořídit také plně elektrickou Mokku-e. To je další zástupce městských rodinných crossoverů.

Nejdražším vozem, který se ještě dostal do našeho přehledu, je Peugeot e-Rifter. Blízko u milionové hranice jsou pak třeba ještě Renault Megane E-Tech, Citroën ë-C4 nebo maličká, ale sympatická Honda e.