Samoživitelky potřebují peníze

ANO Přes devadesát procent samoživitelů jsou svobodné či rozvedené matky. Soudy totiž u nás tradičně svěřují děti do jejich péče. Bývá pro ně obtížné najít plnohodnotné zaměstnání. Přiznané výživné bývá navíc nízké. V případě, že vypadne zcela, ocitá se matka v nezaviněné nouzi. Není totiž její chybou, že nedokáže alimenty po bývalém partnerovi vymoci.

NE Česko má rozvinutý sociální systém a záchrannou síť. Nemůže se stát, že by se rodič s malým dítětem, který chce pracovat, ocitl v úplné chudobě. Už dnes může získat dostatečnou výpomoc. Zálohové výživné je politická karta sociálních demokratů a komunistů, kteří chtějí takto oslovit chudší lidi. Ve skutečnosti vznikne jen další zbytečná dávka.

Má smysl povinné čipování psů?
ČERNÁ A BÍLÁ: Má smysl povinné čipování psů?

Státní rozpočet nebude zatížen

ANO Celý systém zálohového výživného bude podle Andreje Babiše stát 434 milionů korun ročně. To je ve srovnání s výdaji státního rozpočtu naprosto zanedbatelná částka. Výdaje se pohybují kolem půldruhého bilionu. Když to tedy přirovnáme k rodinnému rozpočtu, je to, jako bychom vytáhli z kapsy každý měsíc navíc jen pár jednotlivých korun.

NE Státní rozpočet je beztak v deficitu. Jinými slovy, zálohovým výživným se zas zadlužíme o něco víc. Růst hospodářství se zpomaluje, hrozí celoevropská recese. Zbytečně vydané peníze chybí tam, kde jsou potřeba více, například ve zdravotnictví. Navíc je Babišův odhad podle všeho podhodnocený a celková částka bude překročena. Navíc vzniknou další drahá úřednická místa.

Byl rok 2019 pro Čechy dobrý?
ČERNÁ A BÍLÁ: Byl rok 2019 pro Česko dobrý?

Jiné řešení není možné

ANO Neplacení výživného je u nás trestným činem. Notoričtí neplatiči se mohou dostat a dostávají i do vězení. Podle Asociace neúplných rodin dluží na výživném kolem sto patnácti tisíc lidí a celková částka dosahuje deseti miliard. Stát však bude zaskakovat jen za nejzatvrzelejší dlužníky. Jsou to často ti, kdo se vrátili z káznice, jsou v několikanásobné exekuci nebo se skrývají.

NE Platit na dítě je naprosto základní povinnost. Právo musí být schopno najít způsob, jak alimenty účinně a rychle vymáhat. Současný stav není žádná přírodní katastrofa, ale selhání našich zákonů a justice. Místo toho, aby se vláda pokusila tento nepřijatelný stav napravit, přiznává ho. Je to stejné, jako kdyby stát platil náhradu obětem vloupání. Říká: Neumíme chytat zloděje, tak vám dáme aspoň nějakou korunu.

Žilo se za komunismu líp?
ČERNÁ A BÍLÁ: Žilo se za komunismu líp?

3000 korun je spravedlivá dávka

ANO Průměrná výše výživného je relativně nízká, pohybuje se většinou mezi dvěma a třemi tisíci korun. Převážnou většinou jeho plátců a příjemců jsou lidé, kteří vydělávají málo a jsou tedy více ohroženi hmotnou nouzí. Proto je správné dát výpomoci od státu určitá pravidla. Krom toho, že na notorického neplatiče musí být podáno trestní oznámení a exekuce, je to i maximální výše příspěvku.

NE Strop pro zálohované výživné z něj dělá jen další chudinskou dávku. Chce stát napravit nespravedlnost nebo podporovat ty, kteří už většinou pobírají množství sociálních dávek? Oběťmi neplatičů jsou i lidé, jejichž děti mají dostávat mnohem vyšší výživné. Proč mají být kráceny? Záloha má vycházet ze skutečné výše alimentů.