Létá rychle a obratně v plochých vlnkách. Vábí hlasitými hvizdy i jemnějším sýkořím. Známý je tím, že po kmenech stromů šplhá hlavou dolů. 

V Česku hnízdí v počtu 600 000 až 1 200 000 párů po 1400 m n. m. V poslední době jeho početnost na českém území mírně stoupá. Potravu, kterou tvoří zejména drobný hmyz, vyhledává ve škvírách v kůře nebo těsně pod ní. V zimě se živí hlavně semeny; často navštěvuje krmítka spolu se sýkorami.

Celoročně si aktivně dělá zásoby, které pak postupně vyhledává. Šikovně si poradí s oříšky: zasune je do škvíry v kůře a zobáčkem vyklove otvor k jádru.

Autor: Mária Cibová