V tehdy novém Československu panovalo radostné očekávání věcí příštích, a tak v Kralupech již po třech měsících vyhlásila tehdejší radnice konkurz na zřízení sítě veřejného osvětlení. V tomto s přehledem zvítězil místní elektrotechnický závod Rudolfa Trikala a spol. Firma tehdy představila a následně realizovala projekt s dvaatřiceti svítidly. Část byla provedena se zavěšením doprostřed ulic a jen pro ty vybrané byly použity konzole upevněné buď do zdí nebo přišroubované na nemnoha sloupech.

A právě před sto lety, 1. ledna 2020, bylo veřejné osvětlení centra starých Kralup uvedeno v činnost, což si v té době nechal ujít jen skutečně málo kdo. Někdejší radnice byla ovšem šetrná, a tak se veřejné osvětlení zhasínalo vždy s úderem desáté hodiny večerní, pouze v neděli se svítilo o hodinu déle.

Městská svítidla opatřená žárovkami dodaných Osramem byla ponejprv napájena z elektrárny tehdejší lučební továrny za Magovkou (pozdější Vitanou), a to stejnosměrným proudem. Akce tehdy město vyšla na třiašedesát tisíc Kčs, což nebylo na svou dobu zrovna málo!

Dlouholetý starosta Vaníček později mnohokrát vzpomínal na svůj první starostenský počin, kterým bylo právě zřízení kralupského veřejného osvětlení v centru města.

Od konce roku 2019 má první prvorepublikový starosta Josef Vaníček ve středu města „svoji“ ulici, pro niž uvolnila prostor původní pivovarská spilka. Svojí troškou do mlýna přispělo i kralupské muzeum svojí novou dvacetistránkovou brožurou Josef Vaníček - starosta budovatel.

Zmizelý Mělník je název nástěnného kalendáře pro letošní rok a na dvanácti fotografiích mapuje historii staveb, které byly v průběhu let zbourány, aby uvolnily místo nové stavbě. Turistické informační centrum v Mělníku připravilo na sobotu 18. ledna autog
Autogramiáda Karla Lojky se uskuteční v polovině ledna

Martin Tlustý