Michaela Barvová, Boleslavský deník: Hovězí hamburger s domácími bulkami

Na pořádný hamburger je potřeba dobré maso, dobrá bulka a omáčka, která vše spojí.

Bulky: 150 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 100 ml mléka, 25 ml vody (dle potřeby, aby těsto nebylo suché), 30 g másla, 1 vejce, 20 g čerstvého droždí, 1 kávová lžička soli, 15 g cukru, sezam nebo mák na posypání.

Hovězí hamburger s domácími bulkami.Zdroj: Deník/Michaela BarvováNasypeme do mísy mouky, vejce, sůl, změklé máslo a vlažné mléko. V malé misce smícháme droždí a cukr, droždí by mělo ztekutět. Necháme chvilku „rozjet“ a přidáme ke zbytku ingrediencí. Vypracujeme nelepivé těsto a necháme asi 45 minut kynout v teple.

Po vykynutí těsto lehce zpracujeme rukama, rozkrájíme na asi stogramové kusy a vytvarujeme bulky (vytvarujeme měšec tak, aby jedna strana byla hladká a spoj byl na spodku). Bulky necháme chvíli vykynout, potřeme rozmíchaným vajíčkem a posypeme například sezamovým semínkem nebo mákem podle chuti.

Následně bulky pečeme na 200 stupňů Celsia dokud nebudou na vrchu zlaté. Po upečení je necháme vychladnout. Bulky plníme podle chuti. My máme nejraději samostatné hovězí mleté maso.

Recept na hrstkovou polévku.
Redaktoři vaří: Hrstková polévka

Maso smícháme se solí, pepřem a worchesterem, nebo dalším kořením podle chuti, vytvarujeme asi 150g placky trošku větší než je bulka, protože se maso smrskne. Opečeme na grilu nebo na pánvi, trochu opečeme i rozkrojené bulky a začneme plnit.

U nás máme nejraději hamburger s česnekovou omáčkou, plátkem čedaru, slaninou a čerstvou nebo karamelizovanou cibulí. Je už ale jen na každém jak si svůj burger sestaví, se zeleninou a omáčkou podle chuti.

Středomořská bašta aneb citronové kuře s česnekem.
Redaktoři vaří: Středomořská bašta aneb citronové kuře s česnekem

Inspirujte i vy ostatní čtenáře, pošlete na nám na e-mailovou adresu: olga.sevcikova@denik.cz váš oblíbený recept i s vaší autorskou fotkou hotového jídla nebo upečených sladkostí. Nezapomeňte připojit vaše jméno a bydliště.

Recepty s fotografiemi pak zveřejníme na webových stránkách vašeho Deníku. Zapojujeme se i my, redaktoři, a ukážeme vám na webových stránkách vašeho Deníku naše oblíbené recepty.

Marocký tažín po česku.
Redaktoři vaří: Marocký tažín po česku Olgy Vendlové