V pořadí sedmý žákovský vůz ŠKODA se jmenuje ŠKODA SLAVIA. ŠKODA SCALA v emocionální karosářské verzi spider je reminiscencí počátků značky ŠKODA. V letošním roce 125. výročí založení společnosti si i žáci ŠKODA Akademie svým tradičním projektem žákovského vozu připomněli zrod české automobilky. V roce 1895 začali oba zakladatelé Václav Laurin a Václav Klement v Mladé Boleslavi nejprve s opravami jízdních kol. Brzy na to začali navrhovat vlastní jízdní kola, která od roku 1896 úspěšně prodávali pod značkou SLAVIA. Nový žákovský vůz tak do života vrací jednu z legend historie firmy.

Vzácného včelojeda se ve stanici v Huslíku podařilo zachránit a vypustit zpět do volné přírody.
Vzácný včelojed se vrací z Huslíku zpátky do přírody

Historický název se skvěle hodí k myšlence studentů podniknout s moderně střiženým modelem SCALA cestu do minulosti, do časů, kdy měly automobily otevřenou karoserii. Klasický spider je divoký a nespoutaný. Ve své důsledné otevřenosti se ŠKODA nedrží běžných konvencí a symbolizuje svobodné myšlení a nonšalantní bezstarostnost mladé generace. Díky absenci střechy nabízí SLAVIA mimořádně intenzivní požitek z jízdy. Další cílené úpravy na karoserii dodávají spideru ještě sportovnější vzhled, než má emocionálně pojatá SCALA.

Tradice projektu žákovského vozu ŠKODA sahá až do roku 2014. Žáci Středního odborného učiliště ŠKODA v Mladé Boleslavi mohou od té doby každoročně naplánovat, vyvinout a vlastnoručně postavit zajímavý koncept vozu. Každý z těchto konceptů je dokladem kreativity a zapojení dorostu značky ŠKODA. ŠKODA Storyboard nabízí portréty několika studentů, kteří se podíleli na tomto projektu, a přehled všech dosavadních žákovských vozů ŠKODA.

Současná ŠKODA Akademie vznikla v roce 2013, kdy spojila vzdělávání žáků a mladých zaměstnanců a také další vzdělávání zaměstnanců a odborných pracovníků. Na základě podpisu memoranda s Odbory KOVO v roce 2014 o podpoře odborného vzdělávání proběhla modernizace výukových prostor Středního odborného učiliště ŠKODA AUTO. V posledních letech investovala firma za podpory Odborů KOVO více než 300 milionů korun do projektu modernizace vzdělávání a vybavení ŠKODA Akademie.

Víte že…
SLAVIA byla pojmenována po slovanském jménu Slavia. Toto jméno používá i několik známých sportovních klubů v České republice, například čerstvý fotbalový ligový mistr Slavia Praha. Její kapitán, Jan Bořil, se ve středním odborném učilišti ŠKODA vyučil.

Původní význam slova Slavia je alegorie Slovanstva ve slovanské mytologii. Vyskytuje se v podobách Slavia, Slavie nebo Slávie.

Slavia je asteroid středního hlavního pásu, který 18. května 1972 objevil československý astronom Antonín Mrkos v observatoři Kleť u Českého Krumlova (kód IAU 046).

Slavia je známá pražská umělecká kavárna ve stylu třicátých let na nábřeží Vltavy

ŠKODA AUTO