Na turnaji hrálo 15 týmů volejbal a osm přehazovanou. Zúčastnili se ho i bývalí studenti školy. GJP Mělník přivítalo mužstvo ze spřáteleného Gymnázia Jana Palacha z Prahy. Škola též hostila tým složený ze sportovních komentátorů České televize. Volejbalové hřiště tak uvítalo Jiřího Rejmana, Pavla Čapka, Ondřeje Zamazala, Ivana Mejtského, Jiřího Hölzela, Žanetu Peřinovou a šéfkomentátora Roberta Zárubu.

Pomyslnou zlatou medaili získali v turnaji ti nejmladší - výběr žáků nižšího gymnázia do 15 let. Druzí skončili sporťáci z ČT, bronzová pozice patřila bývalým studentům GJP. Podmínkou účasti bylo přinést nějaké dobroty, sladké či slané, které se prodávaly celý týden před turnajem i během něj na chodbách školy.

Charitativní projekt se nemůže obejít bez jeho organizátorky Zdeňky Sekulové, která ho připravuje již od letních měsíců. Paní profesorka peče ovocné čaje, háčkuje motýlky a vlastnoručně vytváří ceny pro vítěze. Díky ní se našli i další sponzoři, zejména z řad rodičů gymnazistů, kteří projekt podpořili finančně.

Velkolepá akce se netýkala jen sportovců. Nehrající žáci fandili svým třídním týmům a také se účastnili různých přednášek. Se zájmem besedovali s Magdou Hrudkovou z organizace Debra o úskalí nemoci motýlích křídel. Martin Nekola otevřel studentům oči v pohledu na migraci Čechů po roce 1948. Šéfredaktor magazínu Auto Profi Ladislav Černý se studenty debatoval o dopadu automobilové dopravy na životní prostředí. Vzhledem k současnému světu médií se žáci zapojili i do workshopu zaměřeného na dezinformace, který pro ně připravil ve spolupráci s Terezou Drápalovou profesor Jakub Skalák. Sportovní komentátoři z České televize Robert Záruba a Ondřej Zamazal nabídli dětem besedu o hokeji. Společná píseň Když nemůžeš, tak přidej úspěšný turnaj zakončila.

Třešničkou na dortu celého projektového dne jsou natočené reportáže, které jsme mohli zhlédnout na ČT sport a ČT D.

Recyklované umění a fantastické světy očima dětí ze Pšovky
Recyklované umění a fantastické světy očima dětí ze Pšovky

Tereza Drápalová Šajtarová