Kočárek neboli v tomto případě trakářek je dřevěný, má charakteristické vodítko pro každou ruku zvlášť. Zdobí ho dvě obrovská kola s drátěným výpletem a dvě malá pomocná kolečka na předních nohách (předek se bere opravdu zepředu ne z pozice vodiče). Ty se zde přidávaly kvůli lepší sjízdnosti například z obrubníku a čtyři dřevěné nohy zajišťující stabilitu, když trakářek stál na místě.

Některé vrianty trakářků měly i sklopnou koženou či látkovou střížku a existovaly i varianty pro dvojčata či sourozence.
A pokud si chcete na vlastní ruce ošahat historii, přijďte k nám do muzea Staré krásnosti a seznamte se s tím to zajímavým exponátem.

Jitka a Mirek Hrdličkovi.
Tip na výlet: Muzeum Staré krásnosti zve na sbírku kočárků i diabetickou kavárnu

V sobotu 17. června se v muzeu od 10 hodin uskuteční 1. kočárkový sraz. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídku muzea Staré krásnosti a na vycházku v prvorepublikových stopách našich předků zakončenou v lázních ve stylu art deco, kde je možno se i lehce občerstvit a chvíli společně posedět a popovídat.

Muzeum se nachází ve Velkém Újezdu, který je od Mšena vzdálen cca čtyři km, tuto vzdálenost zdoláme pomocí svých automobilů.

Vítány jsou všechny typy kočárků, starobylé i novodobé, dětské i loutkové.

Jitka Hrdličková, muzeum Staré krásnosti