„Vím už docela dlouho, že tudy povede vysokorychlostní trať a fandím tomuto záměru. Nevadí mi a určitě je to nutné. Na schůzce 9. června nám byla ale představena takzvaná varianta 3, která by znamenala, že se trať přiblíží k obci, a toho jsem se opravdu lekla. Bylo mi řečeno, že by náš dům byl v takovém případě určen k sanaci,“ říká Jitka Talášová a dodává, že nemovitost zdědila po rodičích a s manželem si ji opravili.

Českobrodské vysílačky
Půjde nejvyšší česká stavba k zemi? Lidé sepisují petici na záchranu vysílačů

„Určitě bychom nějakou finanční náhradu dostali, o tom nepochybuji, ale nedovedu si představit, že bychom měli bydlet jinde. Máme tady k tomu velmi blízký vztah. Nechce se mi v našich letech začínat někde znovu. Nejsem žádný revolucionář a chápu, že jde o státní zájem a nejde jen o mě. Ale pokud to můžu nějak ovlivnit, chci pro to něco udělat,“ zdůrazňuje šestapadesátiletá žena, která iniciovala petici za realizaci pro ni přijatelnější varianty číslo 2.

Obavy mají i další obyvatelé obce 

Záměr se netýká jen jedné rodiny, ale dopad by měl i na další obyvatele místní části Drahotuše. Jde především o rekreanty, kteří mají zahrádky a chatky u rybníka.

„Vlastním v této lokalitě zahradu a skutečně se obávám toho, že už nepůjde o zónu klidovou, ale hlukovou. Chtěl jsem, aby moje vnoučata žila v kontaktu s přírodou. Postavili jsme zde budky pro kačeny, mám asi dvacet včelstev. Pokud mi to seberou, nebudu mít kde včelařit. Nad hlavou by mi šlo sedm kolejišť,“ svěřuje se Ivo Balhar, který má pozemek v klidové části Drahotuší.

Mateřská škola Treperka je výjimečnou stavbou, tvoří ji dva spojené kruhy a je vystavěna v takzvaném pasivním standardu
Výjimečná stavba. V Semilech otevřou futuristickou školku za 100 milionů

Petici zaslali obyvatelé na Městský úřad v Hranicích, Krajský úřad v Olomouci a Správu železnic.

„Teď jsem zkoušela napsat i na ministerstvo dopravy. Zatím se mi ozvali jen z města, že na nás budou myslet, a že nesmí převážit jen ekonomické hledisko. Bojujeme za variantu 2, o které se mluví už dlouhou dobu, a s níž jsme byli srozuměni. Nechci si stěžovat. Nechci dělat problémy, ale pokud by to šlo, byla by pro nás varianta 2 přijatelnější,“ uzavírá Jitka Talášová.