S unikátní myšlenkou vybudovat arkádové kapličky přišel místní farář Vít Cíza, který je na hřbitově také pod jednou z maleb pochován. Působil v Albrechticích v letech 1819 až 1854, verše skládal sám, celá hřbitovní zeď dostala lidové malby během pěti let. Po obvodu je jich na 60 kusů.

Hroby z 19. století z chomutovského hřbitova mizí. Rychle je nahrazují nové moderní náhrobky.
Hřbitovy ztrácejí historii. Poslední pouta krajanů s otčinou válcují krumpáče

Nápad podle historických informací vznikl potom, co mu zemřela sestra a matka, obrázkové vikýře jim chtěl věnovat za jejich péči, pak už jen v tradici pokračoval. Sám farář o tom, napsal i zápis do kroniky: „Napadlo mi, bych z cihel ten památník na způsob malé kapličky na ohradě hřbitovní mým zemřelým miláčkům vystavěti dal,“ zapsal si Cíza. K jeho počínání se přidal místní rychtář a mlynář, a tak v roce 1841 vznikly první tři kapličky s výjevy.

Objevil se i ve filmech 

Zdobeny byly železnými kříži a figurální malbou patrona zemřelého, kterou vytvořil freskovou technikou malíř František Mikule z Jinína. Celý hřbitov se dočkal v letech 2008 až 2013 rekonstrukce. Vidět ho lze i ve dvou filmech, Jan Cimbura (1941) a Dým bramborové natě (1976).

Jednotlivé obrazy jsou očíslované a před vstupem na hřbitov lze pro přehlednost zhlédnout i plánek s názvy výjevů.