Hlavní postavou je Radim V. z Ostravska. Člen lupičského gangu, který proskočil policejním oknem. Při pádu na beton utrpěl nezvratné poškození mozku a byl na úrovni malého dítěte. Po letech se zázračně uzdravil a svou další loupeží zamotal hlavu policistům. Ti totiž o jeho procitnutí a návratu na dráhu zločinu neměli ani tušení.

Vraťme se ale na začátek příběhu. Radim V. byl v letech 2012 a 2013 součástí nebezpečného gangu, jenž měl na svědomí třináct přepadení bank, pošt a heren na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku.

Jana Paurová se hledá už deset let. Během let proběhla řada pátracích akcí, policisté hledali ve Slavětíně a okolí také případné stopy
Stala se obětí vraždy? Matka čtyř dětí záhadně zmizela, pohřešuje se deset let

Po zadržení vyskočil v Ostravě z okna policejní budovy a utrpěl závažná poranění mozku, diagnostikovaná jako nezvratná. Když se po delší době probral, na nic si nevzpomínal. Nacházel se na úrovni malého dítěte. Znalci tehdy konstatovali, že není schopen chápat význam a smysl trestního řízení. Proto bylo jeho stíhání pravomocně zastaveno. Jeho komplicové si mezitím v roce 2014 vyslechli tresty ve výši pět, devět a dvanáct let žaláře.

Na Radima V. se prakticky zapomnělo.

O jeho stavu se mluvilo jako o neměnném. To ale platilo jen do jara roku 2018. V té době se policisté již několik měsíců snažili vyřešit podivné přepadení banky v Ostravě-Porubě, které se odehrálo v prosinci 2017. Lupič si tehdy odnesl 164 tisíc korun. Prověřili všechny možné stopy, sítě rozhodili i v ostravském podsvětí. Nic konkrétního ale nezjistili. Proto se rozhodli v březnu 2018 zveřejnit výzvu v médiích.

Zdroj: se svolením Policie ČR

„Dne 19. 12. 2017 kolem 11:45 v Ostravě-Porubě neznámý muž vstoupil do pobočky banky. Pod pohrůžkou střelné zbraně požadoval vydání peněz. Pracovnice na přepážce peníze vydala a muž z místa odešel. Tvář se snažil krýt oděvem,“ uvedla tehdy policie, která přidala i videozáběry ze samotné banky i z útěku lupiče. Odezva byla minimální a policie pokračovala v pátrání.

Sním, či bdím?

Záběry se nakonec dostaly ke zkušenému kriminalistovi, který dlouho nemohl uvěřit tomu, co vidí. Charakteristické pohyby a způsob rychlé chůze mu totiž připomněly Radima V., kterého v minulosti vyšetřoval. Jelikož ale věděl, co se Radimu V. před roky po skoku z policejní budovy stalo, chvíli váhal, než se svěřil kolegům. Bál se totiž jejich posměchu. Jeho teorie totiž vypadala šíleně. Nakonec jim o svém podezření řekl.

Sériový vrah Svatoslav Štěpánek.
Sériový vrah Štěpánek je v Roudnici pořád známou firmou, říká studentka dějin

Policisté si Radima V. proklepli a nestačili se divit. Jeho stav se zázračně zlepšil (nebo dokázal zmást lékaře a znalce). Vyšlo také najevo, že má skutečně na svědomí porubskou loupež.

Následovaly nové posudky s nečekaným zjištěním. Experti konstatovali, že došlo k obratu, a to v podobě částečné obnovy mozkové tkáně. Radim V. putoval před Okresní soud v Ostravě, který mu za bankovní loupež vyměřil šest let vězení.

Tím to ale neskončilo…

Obnova procesu

Státní zástupce David Bartoš, který v roce 2014 žaloval u soudu lupičskou skupinu, v roce 2020 požádal Krajský soud v Ostravě o povolení obnovy procesu s Radimem V. Senát během jednání vyslechl hned několik znalců i Radima V. Ten prohlásil, že o loupežích z let 2012 a 2013 nic neví.

„Vím jen to, co mi řekla máma. Co se stalo, co jsem měl udělat. Nevím, jestli jsem to udělal. Mám problémy s pamětí, mám problémy s léky, změnili mi léky, pořád na mně něco zkouší. Trpím nespavostí, necítím se dobře. Mám kolapsy,“ řekl tehdy Radim V., jenž při výpovědi působil nepřítomným dojmem. Soud obnovu povolil.

Sériové vraždy na Chodově. Hana Vondráková, nejlepší kamarádka Markéty Čápové
Promlčená smrt tří mladých žen v Praze: sériový vrah může znovu zaútočit

V roce 2022 podal státní zástupce ke Krajskému soudu v Ostravě novou obžalobu, která se týkala účasti Radima V. na loupežích z let 2012 a 2013. Obě strany nakonec uzavřely dohodu o vině a trestu, kterou nedávno předložily soudu. Výsledkem byl souhrnný sedmiletý trest za loupeže z let 2012 a 2013 a přepadení banky z prosince 2017. Soud dohodu prostudoval a během hlavního líčení schválil.

Co se stalo v letech 2012 a 2013

Radim V. byl členem gangu, který si od června 2012 do dubna 2013 na své konto připsal třináct přepadení. Cílem byly mimo jiné banky, pošty a herny v Moravskoslezském kraji. Pachatelé získali přes půl milionu korun. Násilníci maskovaní šátky, kapucemi a kšiltovkami se objevili na Ostravsku, Frýdecko-Místecku a Karvinsku.

Při prvních zločinech použili k přepravě kola a k zastrašení kuličkovou pistoli. „Začínali amatérsky. Později si ale opatřili plynové pistole a dokonce střelbyschopnou zbraň. Kvůli rychlému přesunu si půjčovali vozidla, kterými nahradili jízdní kola,“ popsal vývoj lupičského gangu státní zástupce David Bartoš s tím, že při posledních výpravách již používali auto VW Passat.

Jednou z obětí se stal pracovník směnárny z Frýdecko-Místecka. Sledovali ho z práce až k jeho domu, kde se na něj vrhli. Škrtili ho a k hlavě mu přikládali paralyzér tak dlouho, až upadl do bezvědomí. Místo očekávané mnohatisícové tržby si však odnesli jen hotovost a věci za tisíc korun.

Tři muži byli v roce 2014 odsouzeni k pěti, devíti a dvanácti rokům vězení. Spravedlnosti nakonec neunikl ani Radim V. S několikaletým zpožděním mu soud vyměřil souhrnný sedmiletý trest.