V návěsu tureckého kamionu nakonec policisté napočítali sedmačtyřicet mužů a jednu ženu. Jak zjistil reportér Deníku na místě, vystoupili z něj většinou mladí lidé. „Tvrdí, že jsou ze Sýrie, ale musíme to ověřit," řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Podle něj jde o největší záchyt migrantů v kraji za poslední roky.

Kolem půl páté odpoledne se do areálu dálničního oddělení v Podivíně sjelo více než čtyřicet policistů, včetně psovoda a pořádkové jednotky, a celníků. Obestoupili odstavený tahač s návěsem, který neprošel běžnou kontrolou na dálnici. „Díky mobilnímu velkokapacitnímu rentgenu jsme při kontrole zjistili, že v nákladovém prostoru jsou kromě nákladu i lidé,“ vyprávěla mluvčí celníků Lada Temňáková.

Podle snímků z rentgenu odhadli, že se uvnitř ukrývá dvacet až třicet lidí, pravděpodobně běženců. Po otevření návěsu se ukázalo, že jich je ještě více. „Řidič i jeho spolujezdec pocházejí z Turecka stejně jako jejich vozidlo,“ doplnila mluvčí. Na místě tvrdili, že o migrantech nevěděli.

Ilustrační foto
Na silnici mezi Valticemi a Mikulovem bourala tři auta. Naštěstí bez zranění

Jeden z běženců se jako tlumočník ujal slova ještě než vystoupili z kamionu. „Nechte nás projet do Německa, neposílejte nás zpátky!" volal muž v angličtině.

Policisté kontrolují vozidla na hranicích v Mikulově po teroristickém útoku ve Vídni
Podívejte se, jak policie hlídala hranice u Mikulova po teroru ve Vídni

Všichni zadržení dostali roušky. Při zásahu policisté a celníci dodržovali hygienická opatření. Následovala osobní prohlídka všech migrantů, po níž je policisté začali rozdělovat. Ukázalo se totiž, že někteří mluví turecky.

Později přišlo na řadu ověřování jejich totožnosti a výslechy na policejních stanicích. S oběma řidiči zahájili policisté trestní řízení ohledně trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. „Zajištění cizinci budou buď v rámci readmise vráceni na Slovensko odkud přijeli. Nebo, pokud požádali o azyl v jiné evropské zemi, poputuji dle dublinských dohod do těchto zemí,“ uvedl v pátek policejní mluvčí Pavel Šváb.

U všech migrantů byl podle policistů test na koronavirus s negativním výsledkem. „Rád bych poděkoval Fakultní nemocnici Brno Bohunice, která zajistila provedení testů přímo na místě a ulehčila nám výrazně práci. A hasičům za pomoc s materiálním vybavením,“ poznamenal šéf jihomoravské policie Leoš Tržil.