"S výjimkou dvou žen, u nichž se připravuje hospitalizace,“ informoval domov. Jde o první rozsáhlý případ tohoto typu na Vysočině. Staří lidé jsou nejohroženější skupinou, pokud se u nich nákaza prokáže.

V sobotu 28. března ráno byly odebrány k testování vzorky od všech ostatních dvanácti klientů a dvaadvaceti zaměstnanců zařízení. „Prosíme o shovívavost a klid, abychom se mohli věnovat zvládání aktuální situace,“ stojí ve zprávě.

Firma Bosch. Ilustrační foto.
Bosch Diesel má prvního nakaženého. V karanténě jsou i spolupracovníci

Dohromady je na Vysočině dosud 82 nakažených. Žádného člověka s touto nemocí zatím neevidují pouze na Pelhřimovsku.

Policie ČR v současnosti neprověřuje žádný exces toho typu, že by se někdo v karanténě sešel ve větší skupině a pořádal oslavu, na níž by se ostatní nakazili. Podle starosty zmíněné obce lidé od nich, kteří mají nový typ koronaviru, k nemoci "přišli" při cestě za povinnostmi po České republice.

K jednomu případu se dříve, ve středu 25. března, vyjádřil třebíčský starosta Pavel Pacal v městském televizním vysílání. „Podle neoficiálních informací z dobře informovaného zdroje se jedná o staršího muže, který je celou dobu od svého návratu ze zahraničí v karanténě. Poctivě ji dodržuje. Nepřichází do kontaktu s ostatními lidmi,“ řekl.

Nemocnice Nové Město. Ilustrační foto.
Další zdravotnice v novoměstské nemocnici má koronavirus, zavřeli celou JIP

Další tři nové případy nákazy jsou na Jihlavsku, čtyři na Žďársku. Jedním je zaměstnanec Žďasu. „Nakazil se pravděpodobně na dovolené na území České republiky ještě před vyhlášením karanténních opatření. K ohrožení dalších zaměstnanců firmy nedošlo, neboť tento kolega již po dovolené nenastoupil do práce a zůstal doma v pracovní neschopnosti. Nedošlo tedy k přímému kontaktu s dalšími osobami, které mají vztah k firmě," informovalo zaměstnance vedení společnosti. A upřesnilo, že jde už o druhého člověka z firmy. Zdravotní stav obou je bez vážnějších komplikací.