"Operační středisko bylo o události informováno sedm minut po druhé hodině ranní. K nehodě byli vysláni hasiči ze stanice HZS MSK ve Frýdku-Místku a dobrovolná jednotka obce Staré Hamry," uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák. 

Hasiči na místě zjistili, že z roztržené palivové nádrže kamionu po nárazu do betonového mostku uniká nafta. Ta se dostala i do řeky Ostravice, která se o poté vlévá do vodní nádrže Šance. "Velitel zásahu si k události povolal speciální techniku - ze stanice HZS MSK ve Frýdku-Místku sorbentový kontejner s nornými stěnami a technický automobil s vybavením pro řešení úniků nebezpečných látek, zároveň byla událost oznámena dobrovolné jednotce z Ostravice," pokračuje dále mluvčí hasičů.


Podívejte se na video ze zásahu hasičů

Zdroj: Youtube

Hasiči pak ve spolupráci s Povodím Odry a hrázným vodní nádrže Šance začali postupně na vodním toku v tzv. “suchých oděvech” stavět norné stěny - celkem v délce 16 metrů, kterými zachytávali uniklou naftu. Ke kladení norných stěn na vodní nádrži Šance a monitoring hladiny byly využity čluny hasičů i správců vodní nádrže.

"Zároveň s činností na vodě probíhalo přečerpávání zbývající nafty z roztržené palivové nádrže do přistavených nádob, zbylo v ní však pouhých několik desítek litrů. Vzhledem ke stálému drobnému úniku provozních kapalin z poškozených podvozkových částí nákladního vozu bylo rozhodnuto o tom, že hasiči kamion vyprostí zpět na komunikaci," řekl dále mluvčí hasičů. 

Dům na ulici Sládkova a Místecká poblíž střelnice Corrado, 12. října 2020 v Ostravě
OBRAZEM: Takto dopadlo dřívější obydlí ostravské smetánky. Dnes ostuda města

Na místo tak dorazil vyprošťovací speciál Bison a spolu s ním těžkotonážní jeřáb Demag - oba vozy ze stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu. Těžká technika kamion pomocí jeřábu a navijáků vytáhla na pevnou krajnici.

"Místo zásahu od nafty očistí soukromá firma, hasiči budou ve spolupráci se správci vodní nádrže monitorovat vodu a upevnění norných sten na přítoku," dodal Jakub Kozák. 

Muž se před soudem k vraždě servírky přiznal.
Za brutální vraždu servírky v Ostravě vyslechl rozsudek otec osmi dětí
Protipovodňové zábrany odvádí vodu z jezera Štěrkovna, 16. října 2020 v Hlučíně.
PODÍVEJTE SE: Štěrkovna přetéká! Noc v Hlučíně: Boj s povodní o domov seniorů