Příkladem může být dům rodiny Jaroslava Petráně. Stojí na okraji Stebna, bouři, jež se přihnala od jihozápadu od Blatna, stál v cestě jako jeden z prvních ve vesnici. Silný vítr, kroupy a voda napáchaly škody za více než milion korun. „Střechu na domě máme opravenou, stejně tak vnitřky. Dělali jsme nové sádrokartony a elektroinstalaci. Při bouři nám natekla voda i do žárovek,“ popsal Jaroslav Petráň.

Mikulčice na Hodonínsku rok po řádění tornáda. Vesnice prokoukla, ale stále vypadá jako obří staveniště. Práce je ještě dost.
Když skončil rachot, přišlo ticho. Rok od tornáda na jihu Moravy připomíná kniha

Oprava stodoly ale ani zdaleka hotová není. „Opravili jsme zdivo, v létě se začne se střechou. Pak budeme z nejhoršího venku,“ sdělil Petráň. „Na domě zbude opravit fasádu, kterou poničily kroupy,“ dodal. Bouře poničila Petráňům i zahradu, tu ve volném čase obnovují. Mimo jiné vysadili stromy, které by měly v budoucnu sloužit jako větrolam.

Podobně hovoří další obyvatelé Stebna. „Něco jsme doma po bouři za ten rok opravili, něco ještě na opravu čeká. Stejně jako my to mají i mnozí ostatní. Obytné části domů jsou ve Stebně vesměs opravené, řada hospodářských objektů ještě ne,“ potvrdila Lucie Bartoš.

Poničená obec

Velké škody bouře způsobila také na veřejných prostranstvích. Na návsi padly desítky stromů, zničen byl altánek, kde se místní lidé scházeli. Lesy v okolí Stebna se proměnily v jednu velkou spoušť.

„Něco jsme už opravili, něco ještě ne. Opravila se hřbitovní zeď, v lese se rozřezaly polámané stromy, dřevo se postupně odváží, vysadili jsme šedesát tisíc nových stromků. Ještě je v plánu oprava márnice u hřbitova, vyčištění koryta potoka, který přes Stebno teče. V příštím roce postavíme nový altán s hřištěm pro místní, opravíme nádrž na návsi a také se chceme pustit do místních cest,“ vyjmenoval starosta Kryr, pod které Stebno spadá, Miroslav Brda.

Opravy probíhají na místním kostele v majetku římskokatolické církve. Ve špatném stavu byl delší dobu, bouře jeho stav ještě zhoršila. Z části střechy odnesla krytinu. Práce zkomplikoval objev dřevomorky, takže jejich rozsah bude nakonec větší, než se čekalo. A dražší.

Téměř rok od řádění tornáda na jižní Moravě připomíná náves v Moravské Nové Vsi staveniště. Naproti radnice znovu roste stoletá restaurace U Sečkářů.
Rok poté. Tornádo muži zabilo bratra, stoletou rodinnou hospodu staví znovu

Právě peníze jsou alfou a omegou obnovy Stebna. Přišly od pojišťoven, státu, kraje, různých nadací, pomohla celá řada dárců. Ne všechny náklady ale pokryly.

Extrémní bouřka, která se ve čtvrtek 24. června přehnala přes západní části Česka, způsobila největší škody na jihu Ústeckého kraje. Silný sestupný proud studeného větru, tzv. downburst, řádil v části sousedního Blatna, následně se jeho síla v podobě extrémního větru, krup a deště projevila právě ve Stebně. Poničené byly kromě lesů také plodiny na polích nebo rozvody elektrické energie v okolí.