Přitom od krajského soudu pěstitel odešel jen s pětiletou podmínkou na tříletý trest vězení. „Odvolací soud, povinnost zohlednit nejlepší zájem dítěte při ukládání trestu odnětí svobody stěžovateli neporušil,“ uvedl v odůvodnění předseda senátu Ústavního soudu Jan Filip.

Ilustrační fotografie.
Nadával, vyhrožoval, plival okolo sebe a řval: Mám Covid

Krajský soud ale předtím u tehdy bezúhonného zohlednil i to, že výpadkem jeho příjmů by trest padl i na družku a nemocnou dceru. Rodina totiž splácí půjčku na opravu domu. Ústavní soud ale nyní kauzu uzavřel s tím, že odvolací soud nedělá chybu, když při jeho rozhodování převáží zájem na ochraně společnosti uložením nepodmíněného trestu.

Stát prodal pozemek na Národní třídě v Hodoníně, kde stojí bytový komplex s prodejnou potravin.
Stojí na něm byty i obchod. Pozemek na hlavní hodonínské třídě teď stát prodal

Jeho výše vyvolala ale kritiku i u některých poslanců, a to i z jižní Moravy. „Trestat pěstování konopí těžším trestem než za sexuální zneužití dítěte je prostě absurdní. Proto jsem na plénu Sněmovny navrhl předřazení návrhu na regulaci konopí, který tento problém do budoucna řeší,“ uvedl poslanec Tomáš Vymazal z Brna. Muži z Hodonínska může ale podle něj v nejbližších letech pomoci pouze soudní přezkum.

Odsouzený v průběhu řízení uvedl, že pěstoval marihuanu na zahradě kvůli tomu, aby si z ní vyrobil mast na svá bolavá záda. Přitížilo mu ale to, že si místo původně uvažovaných pěti rostlin ponechal všech osmadvacet.

Ilustrační foto - železniční trať
Republikový unikát: lokálka mezi Čejčí a Uhřicemi bude první místní dráha

Právě s pěti souběžně pěstovanými rostlinami počítá pirátský návrh na regulaci konopí.