Ačkoliv některé z nich ani nevyžadovali výjezd hasičů, je to hodně. „Za posledních dvacet tři let je to druhý nejvyšší počet požárů zaznamenaných v jednom roce,“ uvedl Miloslav Witz z jihlavské pobočky Českého statistického úřadu. Více jich bylo jen v roce 2003, tisíc osmasedmdesát.

Nejvíce požárů loni vzniklo v okrese Jihlava, bylo jich 264, o sto deset méně jich bylo na Třebíčsku, což je naopak nejméně. „Za nárůstem počtu požárů stojí hlavně jarní suché počasí a zvýšená těžba v lesích v souvislosti s kůrovcovou kalamitou. Počet požárů se zvýšil napříč celým krajem,“ informovala již dříve mluvčí hasičů Petra Musilová.

Následky nedělní bouřky.
To byla ale spoušť. Hasiči ji na Žďársku likvidovali ještě v pondělí ráno

Pět osob loni při požárech zemřelo a čtyřiačtyřicet dalších bylo zraněno. V roce 2018 zemřelo o jednu osobu méně, ale zraněných bylo téměř dvakrát tolik, šestaosmdesát. „V okresech Havlíčkův Brod a Třebíč si požáry vyžádaly dvě oběti, v okrese Jihlava byla evidována jedna oběť,“ dodal Witz. Mezi kraji méně osob než pět loni při požárech zemřelo jen v Jihomoravském kraji a to čtyři.

Přímá škoda způsobená při požárech byla loni sto dvanáct milionů korun. I když je to o celou pětinu méně než předloni, je to pátá nejvyšší škoda od roku 1997. Vzniklou škodu pak osminásobně převyšuje hodnota hasiči uchráněného majetku, ta dělá za rok 2019 téměř osm set padesát milionů. Je to o devět procent více než o rok dříve.

Živel nešetřil ani dům a zahradu Martiny Sáblíkové.
Povodně odnesla i Martina Sáblíková, uklízet jí pomáhali hasiči či fotbalisté

Nejvyšší přímá škoda je za uplynulý rok evidována na Brodsku, dělá to přes třiadvacet milionů, nejnižší na Žďársku, tam to bylo o osm milionů méně než v sousedním okrese.

Počet požárů v Kraji Vysočina, počet usmrcených a zraněných osob

Rok Počet požárů Počet usmrcených Počet zraněných
2015 911 4 54
2016 712 8 55
2017 752 4 39
2018 938 4 86
2019 965 5 44
Zdroj: Hasičský záchranný sbor ČR