Hlavní pozornost před víkendem poutalo první okresní derby sezony. Duel mělnického FC s Vysokou (3:2) svým způsobem nezklamal. Hlavně v závěru bylo rušno. Kromě vítězného gólu z penalty padly i dvě červené, obě pro hosty.

Zlomový moment přinesla za stavu 2:2 88. minuta. Do hostující šestnáctky se snesl centr, po zakončení domácích přišel „brankářský“ zákrok Tomáše Prejsy. Penaltu a vyloučení později nerozporoval ani kouč Vysoké Václav Řízek. Na čem už ale shoda rozhodně nepanovala? Zda míč před zpětnou přihrávkou (ne)opustil hrací plochu. Hosté byli přesvědčení, že měli kopat od brány.

„Pomezní už měl praporek skoro nad hlavou, ale „tenisový loket“ mu přikázal zase připražit,“ poznamenal s časovým odstupem poněkud ironicky kouč Vysoké.

V Prejsovi ale v daný moment bouchly saze a po slovním výlevu na hlavy arbitrů může počítat s několikazápasovým trestem. A nebude sám. Po závěrečném hvizdu si podobně ulevil ještě náhradník Holub.
Pohled domácích je zcela opačný. „Jakub Jiskra vracel míč před bránu a říkal, že míč nebyl za čárou. Od půlky jsme to nemohli vidět,“ vyjádřil se jeden z koučů Željko Filipovič.

Hosté se podle domácích prezentovali nedostatečnou disciplínou. Tou si sudí na čele s hlavním Petrem Náglem (na čarách Kvasnička, Hlavnička) na svou stranu zrovna nezískávali. Ještě před červenou tak posbírali devět žlutých karet, proti jediné domácí. Podle hostů šlo naopak o důsledek odlišného metru rozhodčích. Klasický začarovaný kruh podobných soutěží…

„Samozřejmě, patříme mezi vyhlášená nedisciplinovaná mužstva, spoustu problémů si děláme sami, ale…,“ souhlasí napůl i Václav Řízek. Smířit se každopádně musí s faktem, že má po dvou kolech tři hráče v trestu (z prvního kola Válu).

Ještě před penaltovým rozuzlením zápas nabídl vyrovnaný fotbal. Domácí Miřatský zakončující pohlednou kombinaci rychle odpověděl na gólovou dorážku Rolence. Antoš po pauze a chybě hostů vývoj otočil. Gabčo ale angličanem z trestňáku znovu srovnal.

Hosté pak měli blíž ke třem bodům. „Naštěstí pro nás neproměnili šance,“ oddechli si Filipovič a spol.

„Domácí měli nepatrně více ze hry, my zase více vyložených šancí. Škoda, že jsme za stavu 2:2 alespoň jednu ze dvou neproměnili,“ mohl už jen litovat Václav Řízek. „Věřím, že se z toho psychicky srovnáme, mentálně se polepšíme a odehrajeme lepší zápasy,“ snažil se uvažovat pozitivně.

BYŠICE DRŽÍ NULU

Na šesti bodech, dokonce bez inkasovaného gólu, jsou spolu s Mělníkem také Byšice. Proti Staré Boleslavi tým i bez čtyř marodů zopakoval týden starý výsledek 2:0. Zápas se lámal ve druhé půli, kdy domácí rozjásal efektní střelou přes hlavu Kučera, v úplném závěru přišla ještě pojistka od „Jimiho“ Obusanyi. Neméně důležitým byl v očích Byšických jeden ze zákroků brankáře Hnízdila ještě za bezbrankového stavu.

„Po oboustranně opatrném a vyrovnaném poločase soupeř ve druhém zcela odpadl. My zahazovali jednu šanci za druhou,“ charakterizoval utkání trenér vítězů Michal Hamšík.

ZAVAŘIL LUŽCI ZORRO MSTITEL Z PUBLIKA?

Tři body zůstaly také v Lužci. O první zisk v sezoně se v souboji s béčkem Dobrovice jediným gólem zasloužil Martin Kučaba. Kouč Pavel Dohnal kvitoval, že tým podal i bez kapitána Martina Tauchmana hlavně směrem do defenzivy velmi dobrý výkon. „Vyvarovali jsme se obvyklých chyb a uhlídali nejlepšího střelce soupeře Gábu. Vyhráli jsme zaslouženě,“ mínil.

Zápasem se ještě budou zabývat příslušné komise. Okolo 70. minuty totiž na hrací plochu vrhl jeden z diváků. S hostujícím Tomášem Cigánkem se dostal do křížku po jeho vrácení míče do prostoru domácích fanoušků. Pohledy zainteresovaných stran na to, zda došlo k fyzickému napadení, i zda míč předtím v publiku zasáhl jednu z žen, se diametrálně rozcházejí.

Oficiální verze rozhodčího? Hráč neúmyslně trefil divačku a divák mu následně na hrací ploše „pouze“ z bezprostřední blízkosti nadával, než ho odvedla pořadatelská služba.

Hosté ovšem přispěchali s protestem. Míč se měl podle nich odrazit od zábradlí zpět do hřiště. V zápise také píší o sražení hráče k zemi a neschopnosti pořadatelů adekvátně reagovat.

„Pořádně jsem to neviděl,“ reagoval na dotaz Pavel Dohnal. „Jeden z hostů měl hodit balon mezi naše diváky a zasáhnout těhotnou ženu. Přiběhli hráči. Rozhodčí to řešil. O fyzickém napadení nevím,“ dodal.

VÝHRA ZA STO „ÉČEK“

Jediným doma neúspěšným se staly Vojkovice. Možný důvod porážky od rezervy Ostré vyšel najevo až později. Jeden z hostujících obránců hodil své kabině do placu nevšední motivaci…

„Na tréninku řekl, že když vstřelí gól, a vyhrajeme, dá sto euro do kasy,“ prozradil vedoucí hostí Pavel Jásek.

I když tomu zpočátku nic nenasvědčovalo, týmová pokladna skutečně zbohatla. „Začátek jsme nezvládli, dělali jsme chyby. Tím jsme umožnili domácím dostávat se do šancí. Ty ale nevyužily. Naopak jsme skórovali my a od té doby jsme byli lepší. Zlom utkání byl, když Keller vychytal penaltu. Chvíli potom jsme dali rozhodující gól,“ popisoval utkání Pavel Jásek.

FC ME – Vysoká 3:2 (1:1)
Branky: 19. a 89. z pen. Miřatský, 62. Antoš – 17. Rolenc, 75. Gabčo. Rozhodčí: Nágl. ŽK: 1:9. ČK: 88. Prejsa, 90. Holub (oba V.). Diváci: 100.

Lužec – Dobrovice B 1:0 (1:0)
Branka: 41. M. Kučaba. Rozhodčí: Šíma. ŽK: 2:2. Diváci: 65.

Vojkovice – Ostrá B 2:4 (1:2)
Branky: 43. Temiak, 88. Jonák – 32. a 35. Manhart, 57. Jíša, 82. Wolf. Rozhodčí: Husák. ŽK: 4:2. Diváci: 80.

Byšice – St. Boleslav 2:0 (0:0)
Branky: 79. Kučera, 89. Obusanya. Rozhodčí: Burian. ŽK: 1:0. Diváci: 92.

PŠOVECKÝ Jakub Pokorný se snaží něco vymyslet s míčem mezi rejšickou dvojicí Fidrich – Karela. Mělničtí na hřišti ex-přeborového soupeře prohráli gólem z penalty.
Smíšek řádil, Dynamo se ani trochu nesmálo