„Výsledek i předvedená hra asi odpovídá tomu, v jakém oslabení jsme k utkání přijeli,“ hlesl po utkání trenér Dynama Daniel Kaplan a připomněl, že v sestavě kvůli dovoleným nadále postrádal nejméně pět borců základu (Vorel, Jindřich, Král, Simon, Holý).

Bez šance na bodový zisk ale hosté ani tak nebyli. A kdo ví, jak by zápas dopadl, pokud by ještě chvíli – do poločasu – udrželi těsné vedení. Mladý obránce Majerech, který ve 3. minutě po standardní situaci otevřel skóre, si ve 42. srazil do vlastní branky centr jednoho ze soupeřů. Ke smůle hostů následoval prakticky vzápětí Kymrův penaltový zákrok na Kravcova. „Po dvou smolných chybách se zápas během pěti minut zcela otočil,“ litoval Kaplan.

Vzpamatovat hosty z tvrdého direktu mohl ještě Kučera, který ale po akci Křtěna nastřelil v asi největší šanci na vyrovnání pouze obránce. Po dalších dvou zásazích domácích už se zápas víceméně jen dohrával. Snížením se mezi střelce premiérově v dresu áčka Dynama zapsal i Němeček. „Se dvěma dorostenci na lavičce můžete se zápasem těžko něco udělat. Příště už bychom snad měli mít o tři hráče více. Bohužel jsou ještě prázdniny a všechny ostatní mančafty to myslím mají podobné,“ uzavřel své ohlédnutí Daniel Kaplan.

Zárybská radost trvala jen krátce

Jen zhruba minutu se z vyrovnání na hřišti soupeře radovali fotbalisté Záryb. Mnichovo Hradiště přispěchalo s okamžitou odpovědí, po které zůstaly tři body doma.

Záryby po vítězném domácím vstupu do sezony hodlaly Hradišti splatit potupnou jarní sedmičku. I když měl zápas tentokrát zcela odlišný průběh, odjeli hosté znovu s prázdnou.
Ještě deset minut před koncem drželi po vyrovnávající trefě střídajícího Popelky remízu 1:1.

Jenže domácí se po rozehrání dostali k rohovému kopu a z něj strhli vedení na svou stranu. Už definitivně – navzdory následné možnosti kapitána Krulicha. „Nechali jsme na malém vápně volného hráče, který zakončoval prakticky do prázdné brány,“ popsal trenér Záryb Petr Vlk rozhodující trefu. Hosty zchladila jinak než by si ve více než třicetistupňovém panujícím horku představovali.

„Těsně předtím jsme doslova vydřeli gól na 1:1. Bez tří zraněných hráčů (Šťovíček, Přibyl, Bojkovič) z prvního kola to byl v panujících podmínkách velmi těžký zápas. O to větší škoda, protože jsme v prvním poločase byli chvílemi lepší a trefili tyč a břevno. Sahali jsme po bodu a nejméně penalty bychom si zasloužili,“ mínil Petr Vlk, kterého mrzel i první inkasovaný gól. „V době, kdy jsme byli lepší, přišel špatný odkop brankáře přímo na nohu soupeře, který nás potrestal. Hrubá a zbytečná chyba.“

Pšovka si zvedla náladu

První body v nové sezoně a pod vedením trenéra Studeného urvali na domácím hřišti fotbalisté Pšovky. Ve druhém A-třídním kole přetlačili po penaltách houževnaté Čelákovice. Po bezbrankovém průběhu rozhodly o druhém bodu pro domácí dva tygří skoky brankáře Šandy.

„S těžkým soupeřem dva body beru. Proti minulému týdnu (porážka 1:2 v Zárybech) to z naší strany bylo mnohem lepší, hlavně v první půli. Škoda, že jsme neproměnili některou z šancí. Zápas byl o jediném gólu. Druhá půle už byla z naší strany vlažnější,“ rozebíral trenér Pšovky Jan Studený ne nezajímavý a svižný duel dvou vyrovnaných týmů.

Ty se nakonec nedokázaly překvapit natolik, aby se pohnulo skóre. Z domácích k tomu měl asi nejblíž Radim Dvorný, jehož bombu v první půli s obtížemi kryl Bařina. Lavičce a příznivcům Pšovky pak nejvíce zabrnkali na nervy samotní domácí hráči, kteří ve druhé půli málem doplatili na laciné ztráty poblíž vlastní branky.

„Chci, aby kluci hráli fotbal, a zbytečně neodkopávali. Při podklouznutí Mrvajze (Miloš Mrvík) a zbytečné kličce Šandyse (brankář Šanda) jsme samozřejmě trochu trnuli, ale to k tomu patří. Myslím, že jinak to byl z naší strany slušný zápas,“ převládala u Studeného přece jen pozitiva, která v rozstřelu právě mladý gólman ještě umocnil.

K srdci si možná vzal obavu sudího Němečka, který se po suverénně proměněných čtyřech penaltách nechal v žertu slyšet, že by v Mělníku nerad trávil celý víkend. Proti dalším dvěma protihráčů už Šanda vždy vystihl směr a vyrážel mimo. Dílo pak dokonal s ledovým klidem proměňující Grabmüller.

Posila se uvedla červenou, FC zůstává na nule

Na nule naopak zůstal druhý mělnický zástupce v soutěži. FC prohrál i v prvním domácím duelu po postupu nejtěsnějším rozdílem, tentokrát s Hlízovem. O tom, že nováček z Kutnohorska uspěje i při druhém venkovním výjezdu, rozhodla jediná branka.

Nedlouho před poločasem se o ni postaral Roman Hačka, který překonal Dominika Hnízdila střelou z velkého vápna. Ještě více pak mistrovská premiéra v bráně FC jednadvacetiletému brankáři zhořkla po závěrečném hvizdu. Za hrubou urážku hlavního rozhodčího Hanáka vyfasoval červenou kartu, a na další start si tak nejspíš nějaký ten týden počká.

Skupina A

Chlumec – Nelahozeves 4:2 (2:1)
Branky: 43. vlastní, 45. Pouček z pen., 69. Šonka, 75. Pogorilij – 3. Majerech, 82. Němeček. Rozhodčí: Kvasnička. ŽK: 2:4. Diváci: 120.

Skupina B

FC Mělník – Hlízov 0:1 (0:1)
Branka: 37. Hačka. Rozhodčí: Hanák. ŽK: 4:1. ČK: Hnízdil (FC). Diváci: 80.

Pšovka – Čelákovice 1:0 np
Rozhodčí: Němeček. ŽK: 1:2. Diváci: 120.

Mnichovo Hradiště - Záryby 2:1 (1:0)
Branky: 13. Jíra, 80. Prokorát – 79. Popelka. Rozhodčí: Kaucký. ŽK: 1:2. Diváci: 160.