Na těžkém terénu a za silného větru se v Mělníku jako první radovali hosté ze Záryb. Martina Šandu, novou jedničku Pšovky, gólově „přivítal“ po necelé půlhodině Jan Schütz. „Nedáš-dostaneš,“ smutnil domácí kapitán a trenér Miloš Mrvík.

Zhruba ve stejné době se na hřišti poprvé „zbláznila“ časomíra, která se podle zápisu o utkání posunula v jednu chvíli rovnou o sedm minut. Domácím v té době zřejmě skutečně začal utíkat čas rychleji, bezprostředně před poločasem ale zvládli vyrovnat.

„Dostat gól téměř vteřinu před koncem první půle je hořký,“ nebyl klasický „šatňák“ po chuti hostům na čele s jejich kapitánem Danielem Krulichem.

Domácí zimující až na jedenácté příčce navázali na tři výhry ze závěru podzimu po trefě Šmída v 79. minutě. Podle Miloše Mrvíka šlo o spravedlivý výsledek. „Celý zápas jsme byli lepší. Výhra je pro nás důležitá,“ notoval si.

A zrovna tak si pochvaloval i náhradu za podzimní jedničku Šteinera, který se vrátil do Neratovic. „Martin je vynikající brankář, který hraje dobře nohama,“ představil osmnáctiletého Šandu, který zamířil za svou první dospělou štací z pražského Meteoru. Jako mládežník prošel i Admirou Praha, s fotbalem začínal na Mělnicku, konkrétně v Lobkovicích.

Hosté byli po utkání rozmrzelí. A nejen proto, že se okresní rival přiblížil jejich deváté příčce na jediný bod. „Druhý gól padl po naší velké chybě a údajně i z metrového ofsajdu, ale jestli to tak skutečně bylo, nedokážu posoudit,“ vrátil se kapitán Záryb ke klíčovému momentu. „Přišlo mi, že jsme měli více ze hry v prvním poločase. Ve druhém byl Mělník lepší, agresivnější a šel za vítězstvím víc.“

Na první pohled největší změna se v Zárybech udála na lavičce, kde trenéra Svobodu nahradil brankář Vlk. Nebyla ovšem jedinou. V základní sestavě se představili hned tři novicové, další dva čekali na příležitost na lavičce. Z Neratovic přišli Brabec a Václav Šťovíček, z Nelahozevsi Palička, ze Staré Boleslav Komárek a z Benátek nad Jizerou Machka. S výjimkou posledního jde o nadějné hráče těsně okolo dvaceti let.

Poloviční spokojenost Dynama

Fotbalisté Dynama Nelahozeves hned na úvod jara popáté v sezoně I. A třídy zamkli bránu. Síť se ovšem nepodařilo rozvlnit ani jim a po prohraném rozstřelu se z náhradního azylu dvanáctých Doks vraceli jen s bodem.

Zasloužená dělba bodů v zajímavém zápase, i když bez vyložených šancí. Doksy hrající kvůli výměně branek na vlastním place v srbském azylu měly možná největší možnost na začátku, ale volej Vincence letěl vysoko nad bránu.

Poté byli živější hosté, jedovatou přízemní střelu vyškrábl Kieryk a hráč Dynama ve vápně uklouzl dřív, než stačil zakončit. Po půl hodině získaly Doksy územní převahu, branku však ohrozily jen dvě hlavičky středopolaře Hlavy.

„Škoda, že poločas nebyl delší, gól visel ve vzduchu, přestávka pomohla soupeři,“ litoval domácí trenér Martin Škvára. „Ale dva body beru, na vítězství to nebylo ani z jedné strany,“ dodal.

Po pauze zabránil zakončení Dynama skluz Kedroně a krásnou ránu Holana vyrazil zpod břevna brankář hostů. V závěru zastavil zkušený Vorel dlouhý míč za obranu pouze volejbalovou smečí. Sázka na jistotu vyšla, desetiminutové oslabení Nelahozeves celkem v pohodě ubránila.

V penaltách domácí nevyužili mečbol, Vincenc trefil jen břevno, až v šesté sérii rozhodl zákrok Kieryka.

Podle hostujícího kouče Daniela Kaplana bylo vidět, že obě mužstva jsou po dlouhé době na přírodní trávě. „První poločas jsme měli územní převahu, bohužel jsme žádnou akci nezakončili brankou. Druhý poločas byl už vyrovnaný. Na obou stranách bylo hodně technických chyb."

LUBOŠ KURZWEIL, ALEŠ MORAVEC