Předchozí
1 z 6
Další

Nový trenér Sparty Dán Brian Priske.Nový trenér Sparty Dán Brian Priske.Zdroj: ČTK/Michaela Říhová

Andrea Stramaccioni (Sparta, 2017-2018)

Zápas 4. kola fotbalové HET ligy mezi Sparta Praha a 1. FC Slovácko, hraný 18. sprna v Praze. trenér Sparty Andrea StramaccioniAndrea StramaccioniZdroj: Deník / Divíšek Martin

Andrea Stramaccioni, to je kapitola sama pro sebe. Tenhle Ital nevydržel ve Spartě ani celou sezonu, přesto za sebou zanechal hotovou apokalypsu, ze které na Letné vzpamatovávají dodnes. A to nejen kvůli tomu, že klub na jeho na účet posílal přes tři miliony korun měsíčně a během jeho působení v sezoně 2017/2018 vyúčtoval rekordní finanční ztrátu ve výši přes 723 milionů korun.

Kouč, který si prošel velkokluby AS Řím a Inter Milán, měl ve Spartě zahájit internacionalizaci klubu. A tak přivedl patnáct zahraničních posil za stovky milionů. Kýžený efekt se ale nedostavil, tenhle pokus skončil totálním fiaskem. Ital se pakoval po třetím jarním kole, kdy ho vedení vyhodilo. V té době se Sparta nacházela na pátém místě tabulky s bilancí 9 výher, 6 remíz a 4 porážek. Fanoušci se teď děsí, aby se historie pod Dánem Brianem Priskem neopakovala.

Alex Pastoor (Slavia, 2014)

První trénink fotbalistů pražské Slavie pod vedením nového realizačního týmu v čele s nizozemským koučem Alexem Pastoorem.Alex PastoorZdroj: Deník/Dimír Šťastný

Bylo to velké haló, když Slavia na jaře 2014 oznámila jméno nového trenéra. Tým převzal nizozemský kouč Alex Pastoor. V Edenu si od něj slibovali velké věci, jenže očekávání se nenaplnila. Slavia pod jeho vedením prohrála osm ze čtrnácti zápasů a málem sestoupila. Od pádu ji dělil jediný bod. Pastoor po krátké tříměsíční epizodě dobrovolně skončil. Dvě kola před koncem oznámil, že se vrací do Nizozemska.

Massimo Morales (Příbram, 2008-2009)

Massimo MoralesMassimo MoralesZdroj: Deník/Jan Hájek

Další Ital, další velké jméno. Boss Příbrami Jaroslav Starka způsobil poprask, když v roce 2008 angažoval k druholigovému týmu Masimma Moralese. Bývalý kouč mládeže Bayernu Mnichov a skaut AC Milan dotáhl Příbram do první ligy, další sezonu ale nepřežil. Středočeši získali na jaře jen sedm bodů z deseti zápasů a zahučeli na poslední flek. Starka na nic nečekal a zkušeného Itala „odstřelil“.

Jürgen Sundermann (Sparta, 1994-1995)

Jürgen SundermannJürgen SundermannZdroj: Deník

Průkopníkem mezi zahraničními trenéry v českém fotbale se stal Němec Jürgen Sundermann, který v říjnu roku 1994 usedl na lavičku Sparty, kde v té době rozvíjel talent Pavel Nedvěd. Na Letné ale odkoučoval jen deset zápasů (osm z nich vyhrál). Sundermann byl odvolán poté, co předčasně zveřejnil úmysl neprodloužit smlouvu. Němec byl znechucený z chování prezidenta Petra Macha, který mu v zimě oznámil, že pokud nezíská titul, klub nedodrží jeho tříletý kontrakt. Mimochodem, v té sezoně Sparta vyměnila hned tři trenéry a nakonec získala titul.

Italové na Žižkově

Stadion FK Viktoria ŽižkovStadion FK Viktoria ŽižkovZdroj: FK Viktoria Žižkov

V roce 2013 přivedla druholigová Viktoria na Žižkov trojici italských trenérů v čele s Giancarlem Favarinem. Důvodem byl připravovaný vstup strategického partnera z Apeninského poloostrova. Jenže jednání s investorem zkrachovalo, klub do ligy nepostoupil a italský triumvirát na Žižkově po pár měsících skončil.