Šilhavého nečeká snadná práce. První úkol? Přesvědčit reprezentanty, aby si znovu věřili.

Jaroslav Šilhavý
Fotbalové reprezentace se ujal Šilhavý. Smlouvu má jen na rok

Mužstvo bez sebevědomí

Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý.Zdroj: DeníkŠilhavý míří k rozklíženému mužstvu, jehož sebevědomí téměř neexistuje, musí ho do něj tedy znovu napumpovat.

„Organizace, disciplína, odhodlání,“ vyjmenoval trenér faktory, do nichž se chce pustit ze všeho nejdříve.

Pokud hovoří z vlastních zkušeností, mohlo by se to podařit. Šilhavý má pověst zásadového muže, pro kterého v minulosti celé mančafty dýchaly. Vždyť právě díky soudržnosti kádru dvakrát slavil tuzemský titul v roce 2012 s Libercem a v roce 2017 s pražskou Slavií.

Předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík a nový trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý.
Martin Malík: Šilhavý? Správný člověk, český fotbal potřebuje úspěch

Atmosféru úspěšné reprezentace navíc Šilhavý nasával coby asistent v dobách zlaté české generace, navíc od mistra v oboru Karla Brücknera.

„To je velká výhoda. Když teď něco řeším, vzpomenu si, jak to fungovalo tehdy a jak jsme podobnou věc probírali,“ přitakal.

Kdysi úspěšný kouč a učitel mu prý navíc z Hané požehnal: „Do nároďáku jdi, máš na to.“

Hledá se vůdce. Zn.: Typ Tomáše Sivoka

Úkol číslo dvě? Najít lídra. Šilhavý nechtěl být konkrétní, nicméně sám uznal, že po osobnosti Česko volá už delší dobu.

„I proto budeme cílit především na charakterní hráče. Čím víc bude těch, kteří se neschovávají, tím lépe. Potřebujeme typ fotbalisty Tomáše Sivoka, který se nebojí mluvit na hřišti i v kabině.“

Baník Ostrava - Sparta Praha
Sparta porazila Baník. Vypjatý souboj rozhodl v závěru Tetteh

Současná soupiska potenciální vůdce nabízí, jenže ani jeden z nich posledně nebyl k dispozici. Vladimír Darida? Zranění kolene. Marek Suchý laboruje s natrženou achilovkou, „Američana“ Bořka Dočkala zase zbrzdil bolavý kotník. Tak či tak je ale zřejmé, že varianty existují.

Do třetice pak to nejdůležitější jasná vize. Po několika letech přešlapování na místě je třeba vytyčit si přesný směr, kterým se národní tým vydá. „Chceme přesvědčit veřejnost a obnovit důvěru v český fotbal. Nevěřím totiž, že je v něm špatně úplně vše,“ velí nový první muž české lavičky.

Vrátí se Dočkal s Vydrou?

Jak toho dosáhnout? „Nejprve stabilizujeme kádr, poté chceme uspět v zápasech Ligy národů. Je třeba vytvořit kostru týmu a té vtisknout jasně daný systém. Poslední utkání sice neproběhla tak, jak si všichni představujeme, ale věřím, že je v našich silách onu reputaci napravit,“ potvrdil Šilhavý.

S příchodem nového kouče mizí alespoň prozatím pozice klasického manažera. Předseda FAČR Martin Malík je přesvědčen, že dosavadní post Jaromíra Šeterleho zastane sama asociace. Výhoda? Funkcionáři si sami pohlídají výdaje…

Michal Sáček ze Sparty.
Sparťan Sáček po výhře nad Baníkem: Zápas hodně bolel, byla to velká bitva

Pak je tady ještě jedna věc. Už dva roky v národním týmu chybí Matěj Vydra, vloni nejlepší střelec druhé anglické ligy. Karel Jarolím od něj často slýchával omluvy kvůli zranění, jenže když už byl šestadvacetiletý útočník zdráv, povolán stejně nebyl. A to i přesto, že zas tolik ryzích střelců Češi k dispozici nemají.

A zmíněný Dočkal? Během loňského angažmá v Číně totálně vypadl z formy, nyní na hostování v USA se naopak znovu herně našel. Jeden z klíčových tvůrců hry se každopádně naposledy objevil v sestavě českého výběru vloni v říjnu.

Vyslyší oba volání nového kouče?

Galásek členem realizačního týmu

„Být v reprezentaci je čest. Kluci vnímají, že teď všechno není úplně v pořádku, ale jsou odhodlaní to změnit. Každý musí vědět, jaká je jeho role, každý ji musí vnímat. Už před lety jsem zažil, že se hráči na srazy těšili. Na tom se dá stavět, tady Tomáš je mi svědkem,“ odkázal se kouč Šilhavý na přítomného Tomáše Galáska.

Právě někdejší vynikající středopolař a člen úspěšné generace bude spolu s Jiřím Chytrým a Milanem Veselým novému lodivodovi národní bárky k ruce. I jejich zkušenosti mají přispět k tomu, že fanoušci znovu budou tuzemskou fotbalovou elitu sledovat s radostí.

„U nároďáku mi chyběla větší pohoda, a to jak mezi hráči, tak i mezi členy realizačního týmu. Chci, aby tohle skutečně fungovalo,“ přál si Šilhavý.

Rukopis nového trenéra bude moct celé fotbalové Česko poprvé shlédnout 13. října v Trnavě. Zde Šilhavého svěřenci vyzvou v rámci Ligy národů domácí Slovensko.

„Těžký je každý duel, ale tohle bude derby. Takové zápasy jsou pokaždé speciální. Čeká nás plný stadion a skvělá atmosféra, s trenérem Kozákem jsme kdysi navíc, ačkoli je starší, hráli proti sobě. Bude to zkrátka zajímavá konfrontace. Český fotbal potřebuje sportovní úspěch,“ burcoval kouč.

Cíle jsou nastaveny, laťky také. Začíná nová éra českého fotbalu.

Trenér Sigmy Václav Jílek po ztraceném zápase s Bohemians
Jako den a noc! Sigma hledá cestu z krize. Najde ji s Jílkem?