Právě přesnější koncovka může mrzet sešívané ze všeho nejvíc. Duel proti Borussii to opět ukázal. Družina Jindřicha Trpišovského rozhodně nepřijela do Německa na výlet. Nemožnost postupu do pohárového jara neznamenala, že by slávisté šli zápas nějak odkopat.

Naopak Dortmund, který bojoval na dálku s Interem o postup do play-off Ligy mistrů, velice potrápila. Oba brankáři předvedli několik skvělých zákroků, ale víc byl vidět domácí Roman Bürki. Řada slávistů si tak na sociálních sítích mohla opět trpce povzdechnout: „My uděláme z gólmana vždycky muže kola.“

Tomáš Rosický, Jan Koller
Česká stopa v Borussii? Reprezentační legendy, ale i dva Bohemáci

InfografikaZdroj: DeníkDobrých příležitostí měli červenobílí hned několik, tápání v koncovce protrhl před přestávkou jen Tomáš Souček. „Určitě si Bürkiho výkon budu dlouho pamatovat. Dva z jeho zákroků byly z jiné galaxie. Potvrdil, že v Lize mistrů hrajete proti té nejvyšší kvalitě. Ondra Kolář se mu ale přiblížil a ukázal, že je na úrovni tak špičkových brankářů,“ hodnotil trenér Trpišovský.

Proti gigantům červenobílí prakticky ani jednou nezklamali. Jen domácí střetnutí proti Interu se tolik nepovedlo. I tak je nutné před slávisty smeknout. Své soupeře deptali nátlakovou hrou, vysokým presinkem a dokázali si dostávat do spousty šancí. Jen nezvládli tu stále omílanou koncovku.

„Mluvil jsem po zápasu s domácím obráncem Piszczekem, který říkal, že je skvělé, jak český tým dokázal hrát. Škoda jen, jak málo máme bodů. Ale že nás takto chválí hráči i trenéři soupeře, bereme jako pozitivum,“ uvedl Souček.

Budoucnost v evropských pohárech

Proti Dortmundu předvedli sešívaní zřejmě nejlepší výkon. Přestože jim už o nic nešlo, rozloučili se se ctí. „Chtěli jsme hrát co nejkvalitněji, nejfotbalověji a nejofenzivněji, což se nám povedlo. Splnili jsme základní pravidlo fotbalu lidé se bavili,“ liboval si kouč.

Fotbalista pražské Slavie Milan Škoda v souboji s Manuelem Akanji z Borussie Dortmund
Slávisté v Dortmundu na body nedosáhli. S Ligou mistrů se rozloučili prohrou 2:1

Slavia navíc získala praxi. „Mužstvo se stále vyvíjí, zahráli jsme si Ligu mistrů. Příště tyto zkušenosti jistě zúročíme,“ podotkl Souček.

Právě budoucnost v evropských pohárech však dostává vážné trhliny. České kluby teď musejí bedlivě sledovat, jak si povedou týmy z Řecka, Skotska, Kypru či Srbska, které mohou tuzemský fotbal odsunout ze 14. na 16. příčku. To znamená méně míst v pohárech či protloukání předkoly. A takový osud by si slávisté po letošním vystoupení v Lize mistrů rozhodně nezasloužili.