Jedinkrát v historii turnaje se fanouškům ukázali hráči v rudých dresech. Hrstka pamětníků si možná vzpomene, že to bylo v roce 1999. Hráči z béčka, sedmé místo… Nic, co by stálo za pozornost. Až na jednu výjimku: v kádru byl mladičký Tomáš Rosický. Ano, ten samý Rosický, který je teď sportovním ředitelem klubu.

"Těší nás, že Sparta kývla a zúčastní se turnaje," řekl Aleš Kolář, šéf Tipsport ligy.

Svěřenci Václava Jílka neprožívají dobrý podzim, nyní jim v tabulce FORTUNA:LIGY patří až páté místo. Během zimy se dá očekávat průvan v kádru, a právě i proto Letenští změnili zažité pořádky. Už nebudou hrát v zimě jen na přírodní trávě, už nebudou užívat jen luxusu ve Španělsku.

13. kolo FORTUNA:LIGY, Teplice - Sparta
Strach a kolaps. Sparta je horší než za Stramaccioniho

Hvězdy v čele s Guélorem Kangou čekají zápasy s Mladou Boleslaví, ale také s druholigovými kluby Hradcem Králové a Varnsdorfem…

"Máme přislíbeno, že nenastoupí žádné béčko," poznamenal Kolář. Je to logické: akci totiž zastřešuje Tipsport, hlavní sponzor Sparty.

Zajímavost? Účast "rudých" vystavila stopku Liberci - Slovan usiloval právě o jejich místo. Do stejné skupiny nechtěl (podle všeho kvůli vzájemnému ligovému zápasu, jenž se uskuteční hned na úvod jara - 15. února). "Další skupiny už byly obsazeny," zmínil Kolář.

Složení skupin:
Skupina A (Xaverov): Příbram, Jablonec, Bohemians, Dukla Praha
Skupina B (Mladá Boleslav): Hradec Králové, Varnsdorf, Mladá Boleslav, Sparta Praha
Skupina C (Dunajská Streda): Zbrojovka Brno, Dunajská Streda, Nitra, Skalica
Skupina D (Ostrava): Prostějov, Baník Ostrava, Karviná, Žiar nad Hronom

Baník pojede na Maltu

Turnaj se oproti minulým ročníkům smrskne na skupinovou fázi. Už žádné play-off - vítěze určí dosažený počet bodů (případně skóre, pak vstřelené branky, los). Kromě putovního poháru se budoucí šampion může těšit na odměnu ve výši 160 tisíc korun.

Následovat bude další akce: výjezd na Maltu, kde se už podruhé uskuteční Tisport Malta Cup. 

Fotbalisté Brna, Mladé Boleslavi a Táborska vyměnili alespoň na pár dní českou zimu za příjemné podmínky na Maltě.
Fotbalisté na Maltě žadoní: Dostaneme nějaké volno?

Čtyři kluby se mohou těšit na kompletně hrazené soustředění - dobré, že? V jakémsi tendru znovu uspěla Mladá Boleslav, dále Brno (jako vítěz loňského turnaje), Dunajská Streda a Ostrava.

"Loni měli smůlu na počasí při soustředění v Turecku. Když slyšeli, jak to chodí na Maltě, nebylo nutné je přesvědčovat," prozradil Václav Sochor, tiskový mluvčí Tipsportu. Baník podmínky na ostrově ve Středomoří tak zaujaly, že svůj pobyt protáhne na takřka dva týdny. 

Funkcionáři z Malty dokonce pro český klub domluvili speciální přátelský zápas: Ostrava by měla na začátku února poměřit síly s norským Stabaekem.

Fortuna Víkend šampionů
Kdysi měli fanoušci možnost vidět hráče předních klubů přes zimu také v hale. Turnaj nazvaný Fortuna víkend šampionů se konal v období od roku 2007 až 2011. Od roku 2012 se akce neuskutečnila - jedním z důvodů zrušení byly obavy ze střetů chuligánů.