Ondrášovka Cup byl na začátku ledna oceněn Grassroots akcí roku 2019 a i v probíhající sezoně se prezentuje nárůstem počtu týmů, které se celoroční soutěže účastní. Do Ondrášovka Cupu se přihlásilo více než 800 týmů! Šestnáct tisíc mladých fotbalistů odehraje od září až do června v součtu předkol, kvalifikací a finále celkem 187 turnajů! „Mám velkou radost, když vidím, kam se Ondrášovka Cup od svého prvního ročníku posunul. Začínal jen s několika týmy a dnes už se dostal přes 800 zúčastněných družstev. Pro náš fotbal je to skvělé, že ve spolupráci s Ondrášovkou má takový turnaj, na kterém mohou hrát děti z velkých klubů i malých obcí,“ řekl předseda FAČR Martin Malík.

Program finálových turnajů Ondrášovka Cupu odstartuje 2. května v Šumperku nejstarší kategorií U13 a vyvrcholí 5. – 6. června v Příbrami turnajem nejmladší kategorie U8.

Finálové turnaje nebudou jen záležitostí prvoligových klubů – diváci uvidí třeba i mladé fotbalisty z menších obcí jako SK Solnice u Rychnova nad Kněžnou, FK Medlov u Uničova nebo Sokol Bohdalice u Vyškova.

„Podobná měření sil jsou jedním z důvodů, proč jsme Ondrášovka Cup založili a proč ho nadále podporujeme. Takovou možnost měření sil s vrstevníky z celé republiky před jeho startem hráči a hráčky z fotbalových klubů neměli. I některé legendy reprezentace nám potvrzují, že právě to v českém mládežnickém fotbalu chybělo,“ vysvětluje Libor Duba, ředitel společnosti Ondrášovka, která je generálním partnerem turnaje.

„Ondrášovka Cup sleduji už několik let a myslím, že je to skvělá myšlenka, která nám pomáhá s výchovou talentů. Ale samozřejmě nejde jen o ně – spousta dětí si díky němu může zahrát s nadšením fotbal a udělat tak něco pro svoje zdraví,“ uvedl legendární reprezentant Karel Poborský, který se na FAČR věnuje rozvoji regionálních fotbalových akademií.

Spolu s ním losovali také jeho spoluhráči ze stříbrného Eura 1996 v Anglii, dnes trenéři u mládežnických reprezentací – Středočeši Jan Suchopárek (rodák z Kladna), Radek Bejbl (narozený v Nymburce) nebo manažer národního týmu a bývalý reprezentant Libor Sionko. Losování vedl sportovní komentátor České televize Pavel Čapek, který bude i letos přinášet na obrazovce ČT sport reportáže z jednotlivých finálových turnajů. Kromě kvalitního fotbalu se mohou opět všichni během finálových víkendů těšit i na spoustu zajímavých osobností a doprovodných aktivit.

Loňská vítězství v jednotlivých kategoriích Ondrášovka Cupu obhajují čtyři kluby: AC Sparta Praha (U8, U10, U13), SK Slavia Praha (U12), FC Slovácko (U11) a FK Mladá Boleslav (U9). Fotbalisté Sparty se pak stali celkovými vítězi a držiteli obřího poháru Ondrášovka Cupu. Oficiální tváří Ondrášovka Cupu v letošní sezoně je obránce Slovanu Liberec a kapitán reprezentace do 21 let Matěj Chaluš.

Největší novinkou letošního ročníku je utkání o Ondrášovka Superpohár, které vítěz nejstarší kategorie U13 sehraje 2. září 2020 proti vítězi turnaje krajských výběrů dané kategorie.

Ondrášovka Cup 2020

2. – 3. 5. Šumperk U13

9. – 10. 5. Benešov U11

16. – 17. 5. Hrad. Králové U12

23. – 24. 5. Tábor U10

30. – 31. 5. Vysoké Mýto U9

5. – 6. 6. Příbram U8

Jiří NIKODÝM

Fotbalista Lukáš Magera.
Magera předčasně končí ve Zbrojovce. Vrací se do domovských třetiligových Záp