V areálu Psychiatrické nemocnice Praha – Bohnice se každé úterní odpoledne – za jakéhokoli počasí, pravidelně scházejí lidé se zkušeností s duševním onemocněním společně se zaměstnanci pražského Centra duševního zdraví (CDZ).

Na programu je fotbal.

Trénuje se na místním hřišti, kde je kromě přírodního k dispozici i umělý povrch a dokonce i umělé osvětlení. Někteří hráči, zejména ti právě hospitalizovaní, se sice často mění, ale fotbal v Bohnicích takto přetrvává už dlouhé roky.

A přetrvává nejen pravidelnými tréninky. Zdejší fotbalový tým se až několikrát do roka zúčastňuje mezinárodních turnajů lidí s duševním onemocněním, a má tak možnost změřit své síly s dalšími mužstvy, zejména ze západní a jižní Evropy. Nejenže jezdí na turnaje do zahraničí, ale i je sám pořádá v České republice.

Fotbalista Znojma Jakub Teplý. Ilustrační foto
Poškodil nás rozhodčí, soudí po porážce v Jihlavě znojemský kapitán Helísek

Vše začalo před více než dvaceti lety v Mladé Boleslavi a Praze. „Pracoval jsem tenkrát ve Fokusu v Mladé Boleslavi a přišel mi mail z Fokusu Praha, že je oslovilo rakouské Pro Monte a jestli nechceme přijet na turnaj. Hned jsem se toho chytil a společně s několika dalšími nadšenci jsme vytvořili boleslavsko-pražskou výpravu a v batikovaných tričkách a teniskách jsme vyrazili na náš první turnaj. Nejspíš jsme skončili poslední, ale tam se to celé zrodilo,“ vzpomíná na začátky fotbalového týmu Honza Drobný, současný ředitel Fokusu Praha-Centrum Bohnice, pod které spadají Centra duševního zdraví pro Prahu 8 a Prahu 9. „Byl jsem od začátku nadšený. Mohl jsem s klukama i holkama, které jsem znal ze služeb, zažívat úplně přirozené situace a to jak na hřišti, tak mimo něj. Jednalo se o přirozenou zábavu spojenou s partou, cestováním i společným zájmem.“

Od té doby se parta z Bohnic a Mladé Boleslavi zúčastnila asi osmdesátky turnajů a procestovala kus Evropy. „Musím říct, že „fokusáckej“ fotbal ovlivnil zásadně i můj život. Potkal jsem spoustu skvělých kamarádů. S mnohými jsem stále ve spojení,“ dodává Jan Drobný.

On sám v minulosti fotbal aktivně hrával – dokonce 2. dorosteneckou ligu v Neratovicích i divizi za muže Libiše. Nejvíce si prý fotbalu užil v průběhu svého osmiletého pobytu v Anglii, kde odehrál sedm sezon za manchesterský amatérský tým Kartel FC. Tam byl dokonce dvakrát vyhlášen hráčem sezony celé ligy!
V současné době je nejen vedoucím týmu CDZ Praha, ale i jeho hráčem. Nastupuje na postu brankáře, ale dokáže dobře zahrát i v poli.

Nejen on sám, ale i další zaměstnanci CDZ jako lékař-psychiatr „Miro“ Pastucha, nebo sociální pracovnice „Míša“ Spálenková a „Majka“ Mlatičeková za pražský tým nejen hrají, ale také se podílejí na jeho skvělé organizaci.

V loňském roce se CDZ Praha zúčastnil několika turnajů v zahraničí. Navštívil opakovaně Německo a vyvrcholením pro něj byl několikadenní letecký zájezd do anglického Barnsley.

V obou zemích startovali tradiční soupeři z Německa, Rakouska, Anglie, Walesu, Skotska, Holandska i některých dalších evropských zemí.

Devatenáctiletý záložník 1. FK Příbram Dominik Hloušek.
Famózní obrat alá Manchester United režíroval v nastavení příbramský Hloušek

Letošní rok bude na sportovní akce pražského Fokusu opět bohatý. Již v únoru zahájil mezinárodním turnajem v rakouském Steyeru, v plánu jsou starty v Německu a možná i Španělsku, což by byl pro pacienty po loňské Anglii jistě další životní zážitek.

Vrcholem by však měl být červencový 16. ročník EASI CUP 2019 … bez předsudků. Ten český klub sám pořádá a zatím se na něj přihlásilo čtyřiadvacet týmů. „Jako pořadatel bych byl rád za účast třiceti mužstev. U nás se akce odehraje potřetí v historii a já už při jeho organizaci pomáhal v letech 2006 v Mladé Boleslavi a 2014 v Neratovicích. Jinak se tato akce pořádala v Německu, Rakousku, Holandsku, Itálii či Anglii. Letos se ale za pořadatelství postavil Fokus Praha a troufám si říci, že to bude největší a nejlepší EASI CUP za svou šestnáctiletou historii,“ říká Jan Drobný.

Pro pražský Fokus je to jedinečná příležitost uspořádat mezinárodní akci, která má potenciál hned několika přesahů. Prvním je propagace zdravého životního stylu i pohybu nejen pro všechny přímé účastníky, ale i lidi okolo. Aktivní pohyb snižuje riziko propuknutí řady nemocí. Skupinové pohybové aktivity mají i velký sociální význam.

„Rozhodli jsme se, že s fotbalovým turnajem také rozjedeme osvětovou kampaň …bez předsudků. Fotbal je společenský fenomén, má ho ráda spousta lidí a hlavně stojí nad všemi společenskými bublinami. Je jedno, zda je člověku deset nebo sedmdesát let, jestli je věřící, nebo ateista, lékař, sociální pracovník, nebo psychiatrický pacient s invalidním důchodem. Spojuje ho jediné: fotbal,“ doplňuje Drobný.

Patronem turnaje se stal vítěz Ligy mistrů z roku 2005 a jako reprezentant ČR i vicemistr Evropy z roku 1996 Vladimír Šmicer. Oficiální záštitu převzal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Vladimír Šmicer si už s pražským týmem na hřišti v Bohnicích také zatrénoval a pomohl i s video upoutávkou na letní turnaj. „Otevřít společenskou debatu na téma duševní zdraví, rozkopněte jedno velké tabu. A hlavně, bez předsudků,“ hlásí někdejší opora Liverpoolu.

Nejen pro lidi s duševním onemocněním je fotbal ideálním způsobem aspoň dočasného vypnutí od vlastních starostí a odreagováním od psychických problémů. Někteří účastníci fotbalových turnajů jsou navíc v psychiatrických zařízeních hospitalizováni dlouhodobě, nemají dostatečné sociální zázemí a tak by se těžko podívali do zahraničí.

Proto patří velký dík nejen zaměstnancům Fokusu Praha, ale všem, kdo se svou činností na pořádání mezinárodních fotbalových turnajů podílejí.

Stanislav Vlček v dobách své největší fotbalové slávy ve Slavii Praha.
Zahrát si proti Seville pro nás bylo svátkem, vzpomíná ikona Slavie Vlček

LUBOŠ HORA