V mnoha domácnostech o víkendu zazní: „Tak, miláčku, dnes naposledy a přes zimu budeme spolu a s dětmi." Manželky, přítelkyně, ale i rodiče a kamarádi určitě čekají, až skončí fotbalová podzimní sezona. A dočkali se. Před námi je poslední kolo a jdeme od toho.

Většina nadšenců se na zimní přestávku už netrpělivě těší a přiznejme si, doma v teplíčku je taky hezky… Mnozí se dají po zranění do kupy, někteří si prostě jen odpočinou, nebo vyplní volný čas jinou sportovní aktivitou.

Mělnické týmy hrající trochu výš, tedy v divizi či krajském přeboru, se mohou v klidu uvelebit k zimnímu spánku, protože jejich pozice v příslušných tabulkách jsou dobré. Je sice teprve poločas, ale Neratovice, Ovčáry i Libiš si vedou opravdu výborně.

Rozmanitý okresní přebor jako asi nejsledovanější soutěž nám pak kromě výborných klobás, spousty známých, piva a nespočet hlášek a okamžiků přinášel v tomto podzimu mnoho vyrovnaných zápasů a dramatický boj hlavně o postupovou příčku.

Aby Záryby oslavily na „dokopné" první místo, budou muset doma asi ještě zabrat, protože od minule už vedou jen o bod, i když druhé Neratovice B hrají v sobotu se třetím Velkým Borkem. Uvidíme, jak se poslední body rozdělí…

A stejně dramatické je čelo střelecké tabulky přeboru, kde zatím drží prvenství Jaroslav Toman z Neratovic B (12 gólů), v těsném závěsu jsou ovšem zárybský Daniel Krulich a chvatěrubský Jakub Slezáček (oba 11). A také v tomto případě může poslední kolo zamíchat pořadím.

Nejen některé týmy, ale i hřiště a jejich správci jsou už natěšení na odpočinek, protože podzim není s trávníkem dost dobrý kamarád. I tak musíme počasí poděkovat, že nám (snad) dovolí bez odložení odehrát všechna kola. Příroda to totiž někdy umí a nenechá nás dohrát, když na nás sešle bílou pokrývku. Ale na tu se budeme těšit až o svátcích.

Od poloviny listopadu do poloviny března jsou to čtyři měsíce. Tedy docela dlouhá doba, nemyslíte? Všichni se na to těšíme, ale po Vánocích už nám to zase začne chybět…

Naštěstí existuje i v našem okrese několik míst, kam jít zahnat fotbalový žal, třeba do haly na futsal nebo na zimní turnaje v Mělníku či Neratovicích, ale třeba i do hospody, kde se spoluhráči a kamarádi jistě scházejí i mimo fotbalovou sezonu. Inu, nic se nesmí ponechat náhodě a taktiku je třeba dohodnout raději včas… I když pro nižší soutěže po víkendu padla, pořád ještě můžete sledovat fotbal například v televizi nebo na stadionech. Možností je tedy dost.

Jak jsou na tom se zimní přestávkou někteří hráči, funkcionáři a rozhodčí, posuďte z ankety v sobotním tištěném vydání Mělnického deníku.