Ačkoliv tato fotbalová disciplína už napsala do svých historických dokumentů pořádnou porci stran, někdo stále namítá, že ženy by fotbal hrát neměly, že je to ryze mužská záležitost. Opak je ale pravdou.

„Ženský fotbal samozřejmě není tak silově náročný, není tak prudký a rychlý, ale i v něm naleznete během kvalitního zápasu nespočet krásných sportovních momentů,“ ujišťuje Stanislav Barda, který má pod palcem ženské mančafty FC Mělník.

Obměnit záchranné auto umožnily hasičům příspěvky z regionu
Obměnit záchranné auto umožnily hasičům příspěvky z regionu

NENÍ KOUČ JAKO KOUČ

Trénování děvčat má opravdu svá specifika, jak říkal fiktivní kouč Jirka Luňák. Také přístup k fotbalistkám musí být u trenéra jiný než u mužů, jde zkrátka o naprosto rozdílnou psychologii.

„Největší změna je právě v rámci psychologie. Na holky nemůžete řvát jako na chlapy. Je to jako v domácnosti, musíte být prostě opatrnější. Musíte je ve vypjatých chvílích krotit úplně jinak,“ poodhaluje na první pohled pestrou práci trenér Stanislav Barda, který je v okrese se svými dívčími partami z FC Mělník na zeleném trávníku jediný, což je samo o sobě velká škoda.

„Když hledáme soupeře, koukáme na Prahu, na Mladoboleslavsko, určitě by bylo super, kdyby se k nám na Mělnicku někdo přidal, místní konfrontace by stála za to. Kdysi byly holky ve Všestudech, ale přesunuly se právě do Prahy. A co se týče jednotlivých hráček, každou s radostí v našich řadách uvítáme. Momentálně jsme ve fázi, kdy v oddíle máme některé nové trenéry, kteří se ženskému fotbalu teprve učí,“ říká na závěr našeho povídání znovu Stanislav Barda.

Ilustrační foto.
Izraelská analýza elektronických dat má naznačit, jak zlepšit střední Čechy

REPREZENTACE TÁPOU

Český ženský fotbal v mezinárodní konkurenci značně zaostává ve všech kategoriích, což se projevuje jednak v celkovém postavení na žebříčku FIFA, zájmu o české fotbalistky v zahraničí, i v samotné kvalitě hráček.

S bídnými výsledky českých reprezentací souvisí jeden z velkých problémů, kterým je nedostatek žen. Takže můžeme jen tajně doufat, že se brzy objeví v dresu se lvem na prsou hráčka, která by se mohla jednou rovnat s absolutní světovou špičkou.

Zajímavosti:
- První zmínka o ženském fotbale se objevila ve Francii už ve dvanáctém století. Fotbal podobný tomu dnešnímu byl v ženském podání zaznamenán v osmnáctém století ve Skotsku.
- Vůbec první oficiální zápas byl odehrán v roce 1892 v Glasgow.
- Ženy hrají stejně jako muži v tričkách a trenýrkách. V roce 2004 navrhl funkcionář Sepp Blatter, že by fotbalistky mohly přilákat víc diváků, kdyby nosily přiléhavější oblečení. Jeho výrok byl označen za projev sexismu.
- V březnu 2015 evidovala FIFA 177 zemí, kde se hraje ženský fotbal. Na evropském kontinentu bylo roku 2014 napočítáno přes 1,2 milionu registrovaných fotbalistek.