Zbyněk Štrupl, hráčská ikona fotbalistů Řepína, si od podzimu 2012 vzal na svá bedra další starost. Spolu s parťákem Romanem Vehlem se začali v řepínském klubu starat o malé adepty fotbalového řemesla – kluky z mladší přípravky. V současné době pečují o sedmnáctku dětí, další kluci (10) jsou už ve starší přípravce (trenéři Jan Žára a Jan Horák) a zbytek v minipřípravce (trenér Ivan Horák). Chvályhodný přístup řepínského klubu, do jehož fotbalové přípravky jezdí dokonce děti až z Mělníka, určitě v budoucnu ponese své ovoce. Náš rozhovor se Zbyňkem Štruplem nelze začít jinak než obrovským úspěchem na turnaji v Lounech.

Jakým způsobem se řepínská parta dostala na docela prestižní turnaj v Ústeckém kraji?
Většinou si sednu k internetu, projíždím oficiální stránky klubů a hledám, jaký turnaj se kde pořádá. Pak posílám mail s prosbou o zařazení. Ještě se mi nestalo, že by nás někde odmítli.

Když pořadatelé turnaje v Lounech akceptovali vaši přihlášku, nerozklepala se klukům kolena?
Nevěděli jsme, co nás čeká, protože dosud jsme objížděli turnaje spíše s pražskými celky. Severočeská mužstva jsme dosud neznali. Ale už jsme si změřili síly i se Spartou či Bohemkou.

Jak vás v Lounech přijali? Nesetkali jste se třeba s částečným despektem, že patříte mezi „venkovany"?
Musím říct, že v Lounech jsme všechny překvapili způsobem, jakým jsme tam hráli. Zaznamenali jsme pozitivní ohlasy od rodičů i trenérů ostatních celků. Na konci turnaje za mnou přišli trenéři Mostu a Karlových Varů a opravdu se mě ptali, kde náš Řepín vůbec leží. To ostatně nevěděl ani hlasatel, který provázel celý turnaj. Mostecký trenér si na mě vzal kontakt, protože by k nám na jaře chtěli přijet sehrát přátelské utkání.

Po lounském vítězství chystáte účast i na dalších turnajích?
Naše příprava probíhá kontinuálně dál. Protože máme hodně dětí a na Řepíně je malá tělocvična, chodíme každý pátek na hodinu a půl do tělocvičny na mělnické ZŠ Pražská. Hned po Novém roce (4. 1.) jsme přihlášeni na turnaj v Lobkovicích a 18. ledna si zahrajeme v Dobřichovicích na turnaji, který pořádá ABC Braník. Další turnaj absolvujeme 3. února v Litoměřicích, kde jsme hráli už loni. Následuje turnaj v Běchovicích (22. 2.), a pokud nepřibude ještě něco aktuálního, končit bychom měli 3. března znovu v Litoměřicích.

Už máte představu o podobě jarního kola mistrovských soutěží?
V tuto chvíli ještě ne, ale první informace hovoří o tom, že mužstva by se podle podzimních výsledků měla pro jaro rozdělit do několika výkonnostních skupin. S naším týmem bych to viděl asi na střední skupinu.

Co říkáte na systém soutěží přípravek, v nichž se nepočítají body za výhry či remízy, když jediným kritériem je počet vstřelených branek?
Tento způsob vidím spíše jako minus. Jistě chvályhodná snaha o to, aby hráli všichni kluci a dávali góly, se v praxi stejně mění na to, že někteří trenéři ve snaze dosáhnout co největšího počtu vstřelených branek nechávají na place jen ty nejstarší. Dokonce jsem se setkal s podivnou praxí koučů, z nichž někteří po mně chtěli po mistráku další utkání, aby tam mohli dát své prcky. Přišli za mnou naši rodiče, kteří se to dozvěděli, a v žádném případě nechtěli, abych jim na takovou možnost kývnul.

Věnujete se na tréninku třeba různým taktickým pokynům?
Tak tohle zrovna moc neřešíme. Spíše se s Romanem zaměřuje na to, aby kluci získali k fotbalu vztah. Aby se na tréninky těšili a nebrali je jen jako svou povinnost.

Jak v Řepíně funguje spolupráce přípravky s klubovým výborem?
Jedním slovem – výborná, klobouk dolů. Když to srovnám zpětně, kde jsem všude trénoval, tak na Řepíně je o děti z přípravek vzorně postaráno. Klub do malých hráčů maximálně investuje, aby měli vše potřebné. Dresy jsme dostali od mělnické stavební firmy, která nám každoročně přispívá na sportovní vybavení. Jiná firma poskytla další významný příspěvek. O dopravu na turnaje se starají rodiče našich svěřenců. Koncem letošního roku jsme si nechali udělat kalendář, v němž najdete nejen fotky z turnajů, ale třeba i společný snímek s Pavlem Horváthem.

Kde jste se setkali s plzeňským kapitánem?
Byl se svým synem na turnaji v Běchovicích, kde jsme také startovali. Focení s plzeňskou hvězdou si nejvíce užili rodiče. Musím přiznat, že Pavel byl velmi vstřícný a srandista, vůbec na nic si nehrál. Zkrátka byl přesně takový, jak ho známe všichni.

Ml. přípravka Řepína na turnaji v Lounech

Výsledky: K. Vary 2:0 branky Jenča, Horák, Chmel Blšany 3:0 Jenča 2, M. Vehle, Baník Most 2:1 Jenča 2, FK Louny 3:2 Horák, Müller, Jenča, Fotbalová škola Most 1:1 Sochor. Celková bilance: 13 bodů, skóre 11:4, 1. místo.

KAREL HORŇÁK