Juniorská liga má být zrušena, do hry se tak vrátí ligová béčka, ta budou zařazena do ČFL. V té by mužstva přibyla do celkem dvou skupin. Naopak divize by mohly být jen dvě.

Vše je zatím ve stadiu jednání, což Deníku potvrdil i jeden z nejzasvěcenějších, prezident FK Mladá Boleslav Josef Dufek. „Tady to bude ještě na dlouhou diskuzi, ale všichni si uvědomujeme, že je potřeba nějakým způsobem zatraktivnit celou juniorskou ligu, aby i samotní hráči byli více vtaženi do soutěže. Prostě se musí najít cesta, aby bylo o co hrát,“ má jasno Dufek, podle něhož by rozpuštění juniorské ligy do ČFL mělo jeden velký háček – kolize s mezistátními zápasy mládežnických reprezentací. „To by asi s naladěním termínů pro ČFL byl problém. Ale jak říkám, tady nás čeká ještě dlouhá diskuze,“ dodal Dufek.

Josef Dufek během schůzky s fanoušky
Pře o fotbalovou revoluci. Jeden říká: Superkrok!, jiný by raději pohár

Šla by kvalita ČFL níže?

Podle asistenta kouče Benešova Pavla Šimáčka by šla kvalita ČFL se dvěma skupinami logicky níž. „Samozřejmě by ale záleželo, jak kvalitní béčka ligových týmů budou. Hlavně zda bude možnost doplňovat je hráči z nejvyšší soutěže, protože juniorky v současné chvíli mají jen divizní úroveň,“ říká.

O kvalitě soutěží nahlas přemýšlí také asistent trenéra Tatranu Rakovník Radek Polášek. „Když to mám říci v globálu, vše by mělo vést ke zkvalitnění soutěží a jsem jedině pro,“ tvrdí.

Do hlubší analýzy se pustil někdejší hráč prvoligových celků Liberce a Slavie Tomáš Frejlach. Nyní vedoucí mužstva Kutné Hory tvrdí, že by záleželo na různých aspektech. „Klubům by to mohlo například snížit náklady na cestování v rámci ČFL, kdyby byla mužstva více pohromadě,“ nabízí jedno velké plus, které by se mohlo týkat i divize. „Další přínos by mohl být pro mladé hráče, a to v případě, že by se rušila juniorská liga. Junioři by hráli lepší duely. Sám jsem v té soutěži dva zápasy odehrál a myslím, že tam bylo všechno špatně. Hrál se hodně mládežnický fotbal, což nepomohlo nikomu,“ vysledoval Frejlach.

Malí fotbalisté. Ilustrační foto.
Cena za přestup dítěte? Kluby platí desetitisíce

Jiří Hondl: Kvalita krajských soutěží by vyrostla

Šéf divizního Sokola Hostouň Jiří Hondl se zase domnívá, že by vyrostla kvalita krajských soutěží. Z okleštěných divizí by spadlo více kvalitních týmů do kraje a všichni dobří hráči by jim neodešli. „Divizním klubům by se to asi moc nelíbilo, kdyby jich najednou mělo spadnout víc, ale na nižší úrovni by přibyly dobré zápasy a tam na ně také chodí diváci,“ připomíná s tím, že v posledních letech šla dolů úroveň A i B třídy, jimž by mohly změny v českých soutěžích pomoci.

Většina mužstev ale zatím změny moc neřeší. Maximálně se o nich pobaví, i když teoreticky už před startem příští sezony může asociace změny oznámit. „My teď máme úplně jiné starosti, záchrana ČFL se nám vzdaluje. Spíše jsme rádi, že již od podzimu se rozjedou opět dorostenecké divize, což potvrdilo vedení svazu. Hrát v nich bylo jednou z našich priorit,“ dodává sekretář Hořovicka Jan Bežó.

Horst Siegl starší
Siegl zpátky na scéně. Legendární kanonýr probudil Jíloviště