Myšlenka založení kempu pro brankáře byla prostá – gólmanů nebezpečně ubývalo. „Moc podobných škol tehdy neexistovalo. Tak jsem si řekl, že to zkusím a trochu mladým hráčům pomohu. Letos tu mám čtyřicítku dětí, jsou rozdělené na mladší a starší,“ poodhaluje systém školy Daniel Hnízdil. 

A jak celý den probíhá? V osm ráno budíček, následuje snídaně a ranní trénink. Po obědě tradiční polední klid a odpoledne čeká kluky další šichta. Náročný den zakončí po večeři zpravidla znovu fotbal. „Starší kluci toho mají opravdu dost a hned spí. Mladí povečeří a pak třeba ještě dvě hodiny kopou v kempu na plácku. Udělají si z bot dvě tyče a jedou. Kdo nehraje fotbal, zkouší ping pong či pétanque,“ říká Hnízdil. 

Mládežnický turnaj v Obříství ovládl domácí tým a Tišice.
Nejmenší fotbalisté v Obříství bojovali O pohár starostky

Samotné fotbalové tréninky jsou zaměřené především na techniku. Ta je podle slov organizátorů školy v mladém věku nejdůležitější. „Učí se, jak správně chytat míč, jak dobře skákat do střel a další základní věci. Čeští brankáři hodně zaostávají ve hře nohou, takže i tomu se dost věnujeme, není to vyloženě jen o chytání,“ popisuje strukturu tréninků znovu Hnízdil. 

V úterý dopoledne čekal mladší kluky přátelský zápas s místní mládeží FC Mělník. Starší borci na vedlejším hřišti absolvovali trénink zaměřený na rychlost a reflexy. Ti úplně nejstarší následně hecovali své kolegy k lepším výkonům, celá akce má na první pohled dost přátelskou atmosféru. „Je to hodně rodinné. Pokud se někdo dostane dál, tak sem samozřejmě přestává jezdit, protože trénuje čtyřikrát týdně ve svém klubu a tohle už nestíhá,“ upozorňuje brankář Mšena. 

Kvůli rozsáhlým opravám největšího pražského viaduktu budou vlaky z Kralup odjíždět až o čtvrt hodiny dříve. Vlaky pojedou přes holešovické nádraží.
Začíná výluka na železniční trati do Prahy

Samotní brankáři jsou z tréninků nadšení. „Je to trochu těžké, ale vše zatím zvládám. Baví mě to tady,“ tvrdí s úsměvem Jiří Kroulík, který je jako jeden z mála přímo z Mělníka. Mladý gólman Pšovky obdivuje hlavně Petra Čecha a dělá vše pro to, aby byl jednou jako on.

Mezi mladými i staršími naleznete zástupce ze všech koutů Česka. Jsou tu naděje z Teplic, Mladé Boleslavi, Prahy a dalších regionů. Například Marek Rainer z Velemína u Lovosic má jasno a svého kolegu z brankoviště rychle doplňuje: „Jsem tu a užívám si to. Jako všichni. Musím ale zapracovat na fyzičce, ta mi trochu chybí."

Na fotografie z úterního přátelského utkání a tréninku starších brankářů se můžete podívat v naší fotogalerii.

Fotbalisté Boleslavi v Benátkách ani jednou nevyhráli.
Dobrý výkon nestačil, Mladá Boleslav s Rostovem padla