Zhruba za měsíc odstartuje ve středočeské I. B třídě nová fotbalová sezona, která začala v úterý 21. července v několika týmech z mělnického regionu prvním tréninkem. Vypravili jsme se za dvěma z nich, v nichž se – shodou okolností – vyměnili trenéři, navíc se v úvodním podzimním kole setkají při vzájemném utkání.

ZASTAVENÍ PRVNÍ – KLY

Domácí tým se chystá na premiérovou sezonu v I. B třídě. Svou účast podpořil plánovanou fúzí se Sokolem Ovčáry, odkud do Kel zamířila hned devítka hráčů. Nové jméno se objevilo i na trenérském postu, kde funkci hlavního kouče převzal Tomáš Pšenička, v právě skončené sezoně trenér týmu Byšic.

Co je nového ve vašem novém působišti?
Zatím se seznamuji s hráčským kádrem, který čítá spolu s rezervou kolem třiceti lidí, z nichž budu muset vybrat pro boje v I. B třídě zhruba polovinu z nich. Před dnešním tréninkem máme se všemi seznamovací sezení, na němž budu představen hráčům.

Jaké jsou poslední novinky?
V posledních dnech jsem se dozvěděl dobrou zprávu, že pro mistrovské zápasy budu moci počítat i s Hykou, který se původně snažil o uplatnění ve Štětí. Jsem rád, že vzadu bude jistit naše pozice kompletní obranná čtveřice Ovčár v čele s Ondrákem a Studeným. Z Ovčár budou náš dres oblékat také Hašler, Voljanskij, Kudela a Urban. Maršner se rozhodl pro působení v Brandýse. Nyní budeme řešit také gólmany. Do přípravy se zapojí Chaloupka (Vysoká) a Bázler (Mšeno), kteří budou o místo v sestavě soupeřit spolu s domácím Brožem. Na zkoušku přicházejí také Jan Vernek a Filip Hakl z FC Mělník.

S kterými hráči počítáte z původního kádru Kel?
Především by se měli zapojit Zavadil s Morávkem, kteří mají zkušenosti s fotbalem ve vyšších soutěžích. Bohužel, nebudu moci počítat s Palanským, který už v průběhu srpna odlétá na studijní pobyt do Španělska. Uvidíme, zda se prosadí do užšího kádru také další kelští hráči. Budeme se připravovat dvakrát týdně s tím, že je v plánu čtyřdenní „soustředění" v domácích podmínkách.

Jaké soupeře přivítáte v přípravě?
V sobotu 25. 7. hrajeme doma s FC Horky. O týden později hrajeme domácí turnaj za účasti Obříství, rezervy Pšovky a Záryb. O dalším srpnovém víkendu hrajeme v Lysé nad Labem a generálku na mistrovskou premiéru si odbudeme s Třeboradicemi.

ZASTAVENÍ DRUHÉ – ŘEPÍN

Domácí byli v loňské sezoně týmem dvou tváří. Zatímco na podzim si řepínské mužstvo dokázalo připsat ve třinácti utkáních pouhých sedm bodů a bylo jasným aspirantem sestupu, jarní obrat, v němž parta kolem kouče Aleše Kratochvíla nasbírala úctyhodných sedmadvacet bodů, znamenala v konečném účtování sedmou příčku a jistou záchranu.
Přesto se úspěšný „zachránce" Kratochvíl rozhodl nepokračovat v nastoupené cestě, a tak v klubu museli hledat nové jméno na místo trenéra. Nakonec se jím stal Miroslav Babovák, kterého fotbaloví fanoušci pamatují jako kouče Sokola Záryby.

Co vás přivedlo v roli kouče znovu na mělnická kolbiště?
Především to byly problémy v klubu, kde jsem doposud působil – tedy v Sibřině, kde jsem trénoval mužstvo okresního přeboru. Po úspěšné záchraně jsem však necítil patřičnou podporu a po rozmluvě s Jiřím Kafkou (nový trenér Ostré, předtím Neratovice) jsem zvažoval trénovat mládež. Mezitím se ozval pan Urbánek z Řepína. Byť jsme dříve spolu měli leccos, co fotbal přináší, předložil mi solidní nabídku, kterou jsem akceptoval, a dnes tu mám s týmem první trénink.

Sledoval jste jarní úspěšnou řepínskou sérii?
Můj názor na loňskou „mělnickou" skupinu I. B třídy bude možná pro mnohé překvapivý. Já jsem ji považoval z celé pětice za jednu ze slabších. Ovšem nyní – po příchodu Kel (Ovčár), rezervy Neratovic a Klíčan, které znám z okresního přeboru Prahy-východ – se tato skupina nesmírně zkvalitní a bude velmi náročná. Ale… každé utkání přece začíná za stavu 0:0.

Další otázky zodpověděl Jaroslav Urbánek, sekretář řepínského klubu.

Jak bude probíhat příprava?
Tým bude trénovat dvakrát týdně v domácím prostředí. Postupně se utkáme s rezervou Libiše, Lysou a Kostelním Hlavnem.

Odchody či příchody?
Klub opustil na přestup do Semic brankář Luděk Štrupl, jiné odchody nejsou na pořadu dne. Znamená to, že budou pokračovat i všechna hostování z jarní části. Zatím je potvrzený záložník Matějček (Ovčáry). Bohužel budeme i nadále postrádat dlouhodobě zraněného Jakuba Palouška. V jednání je několik hráčů, ale na zveřejnění jejich jmen je ještě příliš brzy.

KAREL HORŇÁK